Săptămâna ce tocmai s-a încheiat a adus pagube de 26,1 miliarde dolari pentru primii 100 bogătaşi ai planetei, conform Indexului Bloomberg al Miliardarilor. Pierderile sunt cauzate de impactul crizei datoriilor europene asupra burselor, dar şi de temerile cu privire la majorarea taxelor şi tăierea cheltuielilor bugetare în SUA.

28038-raining-money-2.jpgAverile celor mai bogaţi oameni din lume sunt puternic afectate de situaţia economică globală. Indexul Standard&Poor’s 500 (SPY) a coborât cu 4,8% după ce preşedintele SUA Barack Obama a fost reales, pe 6 noiembrie. Acesta i-a convocat pe liderii Congresului pentru a stabili detaliile „vârfului fiscal”, un plan de majorare a taxelor şi de reducere a cheltuielilor publice, care va intra în vigoare de anul viitor, în urma căruia se vor economisi 607 miliarde dolari.

În acelaşi timp, economia Zonei euro s-a contractat cu 0,1% în cel de-al treilea trimestru, intrând astfel în recesiune pentru a doua uară în ultimii patru ani, conform statisticilor Eurostat.

„Investitorii au fost îngropaţi de presa globală. Orice companie cu prezenţă pe plan internaţional a fost strivită”, a declarat pentru Bloomberg Jack Ablin, director de investiţii în cadrul băncii BMO Harris din Chicago, cu active în valoare de circa 60 miliarde dolari.  

  • Bill Gates a pierdut 1,8 miliarde dolari, acţiunile Microsoft au scăzut cu 8% într-o săptămână
  • Mexicanul Carlos Slim Helu a înregistrat pagube de 1,2 miliarde dolari
  • Averea lui Amancio Ortega (Inditex) a scăzut cu peste 709 milioane dolari
  • Printre cei mai cunoscuţi miliardari ale căror averi s-au micşorat săptămâna trecută se numără Ingvar Kamprad (Ikea), familia Walton (Wal-Mart), Bernard Arnault (LVMH) sau Liliane Bettencourt (L’Oreal)

Mogulul mexican al telecomunicaţiilor, Carlos Slim Helu, rămâne cel mai bogat om din lume, cu o avere de 70,6 miliarde dolari. Acesta este urmat de Bill Gates (60,4 miliarde dolari), Amancio Ortega (51,7 miliarde dolari), Warren Buffet (46,2 miliarde dolari) şi Ingvar Kamprad (39,9 miliarde dolari).

Averea cumulată a primilor zece bogătaşi ai lumii este de 437,8 miliarde dolari, deşi pierderile înregistrate săptămâna aceasta (peste 1,3 miliarde dolari) sunt de zece ori mai mari decât PIB-ul României în 2011 (122,7 miliarde euro, conform INS).

Facebook şi Apple, cele mai spectaculoase variaţii

Acţiunile Facebook au crescut cu 22,7%, iar averea co-fondatorului Mark Zuckerberg a urcat cu 2,2 miliarde dolari, ajungând la 12 miliarde dolari. Zuckerberg ocupă locul 72 în topul celor mai bogaţi oameni din lume.

Acţiunile Apple au coborât cu 24,5%, după un maxim atins în urmă cu două luni, astfel că averea lui Laurene Powell Jobs (văduva lui Steve Jobs) a scăzut la 9,7 miliarde dolari, americanca nemaifiind în clasamentul primilor 100 miliardari ai lumii.

CITEȘTE ȘI: Miliardarul american care vrea să ridice un Las Vegas în Europa şi-a început cariera ca vânzător de ziare

 

19 November 2012