ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  
Placile ceramice pun monopol pe finisaje
    

Revista CAPITAL - 06.05.2004

               Este la moda folosirea gresiei si faiantei in orice camera a locuintelor, hotelurilor si in spatii publice

              Utilizarea placilor ceramice a devenit obisnuita pentru spatiile publice, centrele comerciale, pavajele pentru strazi, dar si pentru amenajarea interioara a locuintelor. Raspandirea pe scara larga a unor tehnologii moderne pentru productia de placi ceramice a permis extinderea gamelor de productie, punandu-se la dispozitia arhitectilor o paleta foarte larga de modele pentru decoratiuni exterioare si interioare. Pe langa latura decorativa, trebuie subliniata imbunatatirea calitatii placilor: duritate crescuta, absorbtie redusa de apa, rezistenta la socuri termice etc.

   Toate acestea au permis utilizarea pe scara larga a finisajelor exterioare cu materiale ceramice si in regiuni cu o clima temperata, precum Romania. Se constata o extrem de mare varietate de forme, modele, dimensiuni si culori. Dimensiunile variaza, de exemplu, de la maxiplaci de 0,9x1,20 metri, pana la placi foarte mici de 10x10cm. La inceputul lunii martie, orasul Valencia din Spania se transforma in capitala mondiala a producatorilor de gresie si faianta, a decoratorilor si a firmelor care prelucreaza piatra naturala in cadrul targului CEVISAMA, cel mai important eveniment de acest gen.

    Aici sunt prezentate noutatile si se evidentiaza tendintele de piata si in arhitectura. La editia din acest an exponatele s-au caracterizat printr-o si mai mare varietate de forme, modele si culori fata de editiile anterioare. Ca noutate, se expune o gama larga de placi care imita teracota si insertiile cu elemente realizate din alte materiale, precum otelul inoxidabil, lemnul sau bronzul. Gresia portelanata este tot mai solicitata, in ciuda pretului mai ridicat comparativ cu gresia clasica. Insa calitatile superioare o impun din ce in ce mai mult pe piata, fiind rezistenta la trafic intens, inghet-dezghet, incovoiere, patare si alte solicitari.

              Termenul defineste placile care se obtin printr-o tehnologie moderna, care presupune presarea uscata si structura omogena in intreaga masa a materialului. Modelele rustice, care au impregnata patina timpului, a caror pondere in totalul exponatelor a fost foarte mare, erau etalate la aceasta editie alaturi de linii moderne, caracterizate printr-o simplitate extrema, realizate de cele mai multe ori intr-o singura culoare. Din ce in ce mai mult se poarta placile rectificate dimensional prin metode moderne si care imita piatra naturala.

               De asemenea, a crescut oferta de placi care necesita un timp redus de punere in opera si, in plus, au un grad ridicat de izolare termica si protectie la patrunderea apei. Placile de dimensiuni mari realizate din gresie portelanata, care poate fi lustruita oglinda sau mata, inlocuiesc cu succes piatra naturala, deosebirile fiind greu de facut pentru un ochi neavizat. Se utilizeaza pentru fatade, placari interioare in sali de baie sau in bucatarii. Placile de faianta, folosite in special la placarea peretilor interiori, se monteaza in diferite combinatii cu gresia si decoruri ceramice.

              In ceea ce priveste dimensiunile, sunt la moda placile de 10x10 cm, majoritatea producatorilor expunand modele care combina, de regula, placi cu aceste dimensiuni. Placile mai mari imita de multe ori mozaicul, apreciat din ce in ce mai mult. La faianta se poarta placi de dimensiuni mai mari, de pana la 30x60 cm, cu muchiile rectificate, fara rosturi. Aceste finisaje se apropie foarte mult de aspectul marmurii naturale. Cei mai mari producatori de gresie si faianta din Uniunea Europeana sunt Italia si Spania.

              Impreuna, cele doua tari detin peste 86% din productia UE de profil si aproape un sfert din piata mondiala. Companiile spaniole au inregistrat cresteri spectaculoase in ultimul deceniu. De la o productie de 220 de milioane mp de placi ceramice in 1990, s-a ajuns anul trecut la aproape 650 de milioane mp, ceea ce inseamna practic o triplare a productiei. Anul trecut productia Italiei a fost de 630 de milioane mp de placi ceramice, plasandu-se pe locul secund. Cele mai importante piete europene sunt Germania, Marea Britanie si Franta, iar la nivel global SUA.

               Desi inca in formare, piata din centrul si estul Europei inregistreaza cea mai buna dinamica, tendinta care s-a pastrat si in 2003, in ciuda recesiunii care a afectat pietele traditionale. Cresterea cererii mondiale de produse ceramice destinate in primul rand realizarii de finisaje se datoreaza avantajelor in comparatie cu metodele clasice. Placile ceramice sunt impermeabile si sunt realizate exclusiv din materiale naturale. Dezvoltarea tehnologiilor permite la ora actuala obtinerea unor placi cu abateri sub 0,3 mm la placi cu latura de 90 cm, ceea ce asigura un montaj usor.

              Sunt usor de intretinut si nu se degradeaza sub actiunea factorilor atmosferici. Practic, dupa montare, in afara de curatarea periodica, placile nu mai necesita nici un fel de operatiune suplimentara pe intreaga durata de existenta a cladirii. Suprafetele interioare acoperite cu astfel de placi permit mentinerea unei igiene perfecte, fiind de preferat pentru realizarea salilor de baie, bucatariilor, laboratoarelor, a piscinelor sau a fatadelor decorative.

              Sala de baie cu o finisare clasica. Placile de gresie portelanata (33x33) sunt ornamentate cu un singur brau de mozaic. De remarcat forma deosebita a chiuvetei si a bateriei. Instalatiile sanitare si-au modificat cel mai mult aspectul departandu-se de canoanele obisnuite.

              O combinatie de efect care imbina elemente rustice cu altele moderne intr-o paleta de culori foarte vii. Intregul interior este decorat exclusiv cu placi ceramice, ceea ce confera luminozitate unei camere de zi. Decorarea peretelui s-a facut cu placi de gresie obtinute printr-o tehnologie moderna, care imita piatra naturala. Iarasi stilul natural este alaturat celui modern. Bucataria poate fi realizata integral, cu mult bun-gust, numai cu ajutorul finisajelor din placi ceramice. Inclusiv masa este realizata in acest mod, ceea ce ii confera durabilitate si functionalitate.

Laurentiu Gheorghe             

 

 

6 May 2004