Plantele pot juca un rol crucial în izolarea locuinţei, atât timp cât sunt montate în locuri cheie. Pe acoperişul locuinţei, de exemplu. Un acoperiş verde poate reduce costurile cu încălzirea sau răcirea locuinţelor cu până la 25%. Iar pe o piaţă în care toată lumea vânează cel mai mic preţ, este paradoxal numărul mic de cereri pentru asemenea produse.

24513-cladire_verde.jpgAcoperişurile verzi sunt, în România, doar un concept exotic aplicat de câteva companii curajoase. La polul opus, în Germania, în acest moment, 10% din totalul acoperişurilor sunt verzi, iar în Elveţia, normele legislative impun ca orice acoperiş nou construit, mai mare de 500 de mp, să fie realizat utilizând un astfel de sistem.

„Perioada 2005-2008 a fost una promiţătoare pentru acoperişurile verzi, în România. S-au amenajat atunci, în toată ţara, peste 5.000 mp de acoperiş verde simplu. Apoi însă, piaţa a scăzut constant, cererea a fost tot mai timidă”, spune inginerul peisagist Mihnea Răducanu.

Avantaje: costuri reduse la întreţinere, izolare fonică mai bună, reducerea inundaţiilor şi a poluării

Lipsa de informaţie este principala problemă a momentului, spun cei care lucrează cu aceste produse. Astfel, ei încearcă să popularize avantajele acoperişurilor verzi. Principalul beneficiu este, fără îndoială, eficienţa energetică. Acoperişurile verzi asigură o bună izolare termică pe parcursul întregului an, reducând costurile de încălzire sau răcire a locuinţelor cu până la 26%, potrivit studiilor realizate de specialişti. Urmează faptul că plantele absorb poluarea din aer, diminuează efectul de seră şi reduc considerabil poluarea fonică. În plus, în cazul ploilor abundente, o cantitate remarcabilă de apă este înmagazinată în acoperiş, în loc să inunde împrejurimile.

„Conform calculelor, investiţia iniţială suportată la achiziţionarea acoperişului verde se recuperează în decurs de câţiva ani. Se ştie că astfel se reduc substanţial costurile legate de climatizare, iar structurile clădirilor sunt protejate. În plus, s-a constatat la nivel european că acoperişurile verzi durează de două ori mai mult decât acoperişurile obişnuite”, arată oficialii Natura Roof.

Constructorii necalificaţi pentru acest tip de construcţie pot aduce prejudicii mari proprietarilor

Dincolo de calităţi, pot exista şi neajunsuri. Tehnologia este relativ nouă şi pentru constructori, nu numai pentru clienţi. Astfel, este important de ştiut faptul că nu toate clădirile permit montarea unui acoperiş verde. Cele mai multe probleme pot apărea la cele construite deja, ale căror structură nu permite o asemenea încărcătură. Acoperişurile verzi sunt strict proiectate pentru clădirile cu structură metalică sau din beton. În plus, sistemul de protecţie împotriva infiltraţiilor de apă trebuie să fie foarte performant, la fel ca şi barierele care împiedică rădăcinile să pătrundă prin tavan. În caz contrar, costurile de întreţinere pot fi exorbitante.

„Dacă totul se respectă, dacă lucrarea este făcută de una dintre puţinele firme calificate existe în România, atunci acoperişurile verzi nu presupun deloc costuri foarte mari. Preţul poate varia între 5 şi 35 euro/mp, în funcţie de costul de montaj, tipul de acoperiş existent, de structura clădirii şi speciile de plante alese”, completează inginerul peisagist Mihnea Răducanu.

Acoperişul verde aduce reduceri mai mari în cazul clădirilor cu suprafeţe generoase

De asemenea, este important de ştiut că un acoperiş verde este mai eficient în cazul clădirilor mari.

„Economiile realizate se referă la costurile cu răcirea-încălzirea care sunt corelate la volumele pe care le raportează calculul. Cu cât suprafeţele sunt mai mari, cu atât economiile sunt mai mari, implicit”, spune Aurelian Pascale, reprezentant Sika România.

Chiar dacă există restricţii mari referitoare la structura pe care se poate construi un acoperiş verde, sistemul este flexibil atunci când vine vorba despre cum anume poate fi amenajat. Astfel, vegetaţia poate fi amplasată atât pe un acoperiş de tip terasă cât şi pe unul în stil cupolă sau în pantă. De asemenea, proiectul este fezabil şi pentru acoperirea faţadelor clădirilor.

CITEȘTE ȘI: Ce aspecte trebuie luate în calcul la achiziţia unui apartament nou?


27 April 2012