Compania cu capital israelian Plaza Centers, dezvoltatorul proiectului Casa Radio din Bucureşti, vrea să demareze lucrările de construcţie la cinci noi mall-uri în 2012, însă se confruntă cu probleme în atragerea finanţării necesare dezvoltării. Loturile de teren pe care vor fi ridicate centrele comerciale au fost evaluate la peste 56 mil. euro, iar proiectele vor valora peste 229,4 mil. euro după finalizare, potrivit raportului financiar al companiei.

17236-casa_radio_2062fa8d00.jpgDezvoltatorul are securizate loturi de teren în Timişoara, Iaşi, Slatina, Hunedoara, Târgu Mureş şi Constanţa. În afară de Iaşi, unde construcţia este programată pentru anul 2013, restul au ca dată de începere a lucrărilor anul viitor. Valoarea de piaţă, după finalizarea construcţiei celor şase proiecte, a fost stabilită la peste 343 mil. euro.

Mall-ul din Timişoara va avea o suprafaţă închiriabilă de 40.000 mp şi va fi construit pe un teren evaluat la 16,4 mil. euro, cel din Slatina este de 17.000 mp şi va fi dezvoltat pe un lot evaluat la circa 2 mil. euro, la Hunedoara va construi un centru de 13.000 mp pe un teren evaluat la 2,9 mil. euro, la Târgu Mureş unul de 30.000 mp pe un lot în valoare de peste 6 mil. euro, iar în Constanţa unul de 18.000 mp închiriabili pe un teren evaluat la 11,2 mil. euro. Proiectele din Slatina, Hunedoara, Târgu Mureş şi Constanţa au ca dată de finalizare anul 2013, iar cel din Timişoara şi Iaşi anul 2014. Majoritatea sunt în faza de definitivare a detaliilor arhitecturale şi se pregătesc pentru obţinerea autorizaţiilor de construire. Cel mai avansat este centrul comercial din Slatina, unde există avizele necesare, iar dezvoltatorul este în căutare de finanţare.

Problema finanţării a determinat şi îngheţarea mall-ului Csiki Plaza din Miercurea Ciuc, care ar trebui să dispună de 14.000 mp închiriabili. Compania a anunţat că finanţarea externă pentru acest proiect nu este disponibilă şi nu va reîncepe lucrările până nu va face rost de bani. Lucrările la acest mall au fost demarate în a doua jumătate a anului 2008, valoarea acestuia - după finalizare - a fost stabilită la 26,8 mil. euro.

Prima fază din Casa Radio, în 2013

În ceea ce priveşte cel mai ambiţios proiect al companiei, Dâmboviţa Center sau Casa Radio (foto), cum mai este cunoscut, aici s-au obţinuit aprobările din partea comisiei tehnice de urbanism, iar prima fază urmează a fi finalizată în 2013.

Întregul proiect va dispune de 600.000 mp închiriabili, incluzând un mall de 170.000 mp - unul dintre cele mai mari din Europa, birouri, hotel, clădiri cu funţionalitate de aparthotel, cazinou, hypermarket şi săli de conferinţe.

Terenul pe care se dezvoltă Casa Radio a fost evaluat la 182,4 mil. euro, iar valoarea întregului proiect, după finalizare, a fost plasată la nivelul de 772,5 mil. euro.

Compania mai este implicată într-un parteneriat cu firma olandeză BAS, care are în diferite stadii de execuţie şapte proiecte imobiliare, dintre care cinci rezidenţiale şi două de birouri în Bucureşti, Ploieşti şi Braşov.

Compania a raportat pentru 2010 venituri totale de 37,6 mil. euro, dublu faţă de rezultatul din 2009. Profitul brut al Plaza Centers a fost de 10 mil. euro, faţă de o pierdere brută de 30 mil. euro cu un an înainte. Dezvoltatorul deţine active evaluate la peste 1,4 mld. euro şi operează în ţări din Europa Centrală şi de Est, India şi Statele Unite ale Americii.


Sursa

24 March 2011