ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  
Ploiestenii prefera cele mai scumpe vile    

Revista CAPITAL - 25. 06. 2003


Imobilele de lux construite dupa 1996 se bucura de cel mai mare succes. Expertii imobiliari sustin ca preturile acestor vile vor continua sa creasca. Ploiestenii investesc in vile construite in regie proprie si castiga zeci de mii de dolari intr-un singur an. Succesul depinde de flerul dovedit de proprietar la alegerea terenului si a finisajelor casei.

Piata imobiliara ploiesteana a fost efervescenta in prima jumatate a acestui an. "Tendintele pe piata caselor si apartamentelor sunt de crestere. Acum, in iunie, iulie si august va fi o perioada de acalmie, datorita concediilor, dar apoi aceasta crestere va continua. La terenuri scumpirea este si mai accentuata, pentru ca s-au imputinat drastic terenurile libere din oras. Sub 30 USD/mp nu se mai gaseste nimic, iar in zonele bune preturile trec de 50 USD/mp.

In zonele noi, de la marginea orasului, sunt mai ieftine, dar suprafetele sunt mari si utilitatile costa. Pretul mediu este de 15 USD/mp", afirma Laurentiu Dragulin, director al agentiei imobiliare locale Adler.
Potrivit datelor agentiei Adler, oferta de case situate in incinta orasului este impartita in patru categorii distincte, care difera la pret in functie de anul de constructie al imobilelor si zona.

Vilele cele mai scumpe, dar si cele mai frumoase, sunt cele construite in ultimii sase-sapte ani. Pretul unor astfel de constructii aflate in zone centrale si semicentrale este de 450 USD/mp, ceea ce inseamna 120.000-150.000 USD pe casa si teren. si cu toate ca sunt cele mai piperate ca pret, ele sunt cautate de cumparatori, tocmai datorita faptului ca nu necesita investitii imediate.

Din cauza ca in ultimii ani se fac tranzactii bune pe acest segment de piata, au aparut mici intreprinzatori locali care fac afaceri la nivel mic, construirea unei case - maximum doua - pe an si vanzarea imediata, ruland apoi banii castigati. Acesti ploiesteni risca foarte putin - nu incep sa construiasca o casa noua, pana cand nu o vand pe cea terminata, si se adapteaza rapid gusturilor clientilor, in unele cazuri dand anunturi de vanzare inca din faza de casa la rosu, nefinisata. Cum acesti afaceristi locali lucreaza in regie proprie, profiturile sunt substantiale, la o casa castigand zeci de mii de dolari. Acest mod de a investi bani in construirea sau reamenajarea unei case pentru a o vinde apoi este foarte des practicat de europeni. "Rostogolirea" banilor obtinuti pe proprietati de acest tip reprezinta o sursa de venituri intalnita peste tot in lume, dar foarte rar practicata pe piata imobiliara romaneasca, din cauza instabilitatii de pana acum. Dar in timp acest obicei se va extinde, pentru ca evolutia preturilor este consecvent ascendenta, iar specialistii imobiliari estimeaza ca aceasta tendinta se va mentine si in urmatorii ani.

O a doua categorie de case sunt vilele construite in primii ani de dupa Revolutie, pana-n 1995. Acestea sunt constructii trainice, dar finisajele nu mai sunt la nivelul ultimilor ani. Chiar daca au gresie si faianta, modelele sunt demodate, iar instalatiile - centralele termice, obiectele sanitare si sistemul de iluminat - nu sunt de ultima generatie. Preturile la aceste vile (care au de multe ori suprafete foarte mari, ce trec de 300-400 mp) sunt de 300 USD/mp, cu 50% mai mari decat in cazul caselor vechi.

Cele mai ieftine sunt casele vechi, unele construite chiar in perioada interbelica, nerenovate, situate in zonele centrale sau semicentrale. Preturile acestora pornesc de la 200 USD/mp si, in unele cazuri, cele care sunt amplasate ultracentral se cumpara numai pentru pozitionare, fiind apoi demolate. Pretul unei astfel de case este de circa 40.000 USD, pentru ca, de regula, sunt constructii mari, cu suprafete medii de 200 mp. Atunci cand au si o curte mai mare, preturile pot sa ajunga si la 60.000 USD.
Casele in constructie din zonele rezidentiale noi ale orasului sunt un sector nou de piata, dar necesita multa atentie din partea cumparatorilor. Cartierele rezidentiale noi sunt o atractie prin preturi mai scazute si uniformitatea sociala a locatarilor (ai vecini prosperi), dar promisiunile antreprenorilor trebuie privite cu realism. De exemplu, cartierul ANL din Ploiesti are casele la cheie, dar nu are utilitati, in timp ce cartierul din Bucov, al firmei Baumeister, este un exemplu reusit. Casele investitorului privat costa in medie 300 euro/mp, termenele sunt respectate, iar finisajele si utilitatile asigurate.

Calificative vila Ploiesti

Argumentatie

O casa sanatoasa, cu teren generos, un mare merit tinand cont ca se afla in zona ultracentrala a unui oras in care lipsa terenurilor libere este o mare problema.
Amplasament: HHHHH
Casa este situata in zona ultracentrala, langa BCR. Este o raritate, tinand cont ca are teren suficient de mare, de 685 mp, cu deschidere 16 metri lineari, situatie rar intalnita in centrele oraselor. Deosebit de atragatoare este gradina, care are amenajat un spatiu cu gazon si este plina de flori.
Lumina naturala: HHHHH
Este scaldata in lumina si nu este umbrita de alte constructii invecinate.
Suprafata si confort: HHHHH
Vila are o suprafata generoasa, impartita astfel: la subsol se afla o crama de 30 mp; parterul, de 145 mp, are living, dormitor, baie, bucatarie, vestibul, hol cu casa scarii, terasa; la mansarda, pe o suprafata de 85 mp se gasesc doua dormitoare, un hol si casa scarii.
Finisaje si dotari: HHHH
Finisaje de cea mai buna calitate, parchet din lemn masiv, gresie si faianta italiana, centrala termica moderna, sistem de aer conditionat, tamplarie din stejar. Bucataria si baile sunt complet mobilate si utilate.
Grad de intretinere: HHHH
Casa a fost renovata complet in anul 2000.
Shopping: HHHH
La mai putin de cinci minute de mers pe jos se afla Halele Centrale din Ploiesti, unde se gasesc toate produsele de uz curent. 

Maria Seder     



 

 

 

25 June 2003