Finanţele vor elimina sau reduce impozitul pe profit, dacă este reinvestit

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, a spus ieri că introducerea impozitului minim nu va avea ca efect intrarea în faliment a unor firme. "Nu pot să cred că o firmă poate intra în faliment din cauza introducerii impozitului minim. Vă asigur că nu vor fi falimente în România din acest punct de vedere", a susţinut acesta.

Pogea sustine ca impozitul forfetar nu va falimenta nicio firmaEl a dorit să precizeze că nu vor fi afectate de impozitul minim firmele care-şi suspendă legal activitatea şi start-up-urile. "Această măsură nu are legătură cu criza, ci cu tratamentul echidistant şi echitabil al agenţilor economici", a adăugat Pogea.

Pe de altă parte, el a arătat că în condiţiile unei scăderi a afacerilor şi implicit a profiturilor trebuia adoptată o măsură care să compenseze diminuarea veniturilor bugetare, potrivit Mediafax.

Nicolescu: "Zeci de mii de microîntreprinderi ar putea falimenta"

Contrazicând afirmaţiile ministrului, preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, declara recent că aplicarea impozitului forfetar ar duce la falimentul a câtorva zeci de mii de microîntreprinderi. "În momentul de faţă, în România există 100.000-150.000 de microîntreprinderi ale căror profituri se situează sub salariul mediu pe economie. Aplicarea impozitului forfetar în cuantumul şi forma propuse de Ministerul de Finanţe ar putea duce la falimentul a câtorva zeci de mii de astfel de întreprinderi", preciza preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

"Vor fi eliminate 179 de taxe şi tarife"

Totodată, Gheorghe Pogea a mai spus ieri că va anula 36 de taxe şi tarife parafiscale şi va comasa 143 de taxe, cele mai multe urmând să fie eliminate, respectiv 60 de taxe şi tarife, de la Ministerul Mediului. "Am identificat, din totalul celor 489 de taxe şi tarife, un număr de 179 care trebuie reduse şi comasate", a spus Pogea, într-o conferinţă de presă. El a arătat că la MAI numărul total de taxe şi tarife va scădea sub 22, în timp ce la Ministerul Economiei şi Ministerul Transporturilor numărul de taxe şi tarife va fi redus cu 16, respectiv 8.

Sursa

15 April 2009