Polistirenul ignifugat satisface toate normele europene de siguranță, spun reprezentanții Asociației Producătorilor de Polistiren. Contrar informațiilor care circulă acum, polistirenul expandat nu este mai inflamabil decât alte materiale. Însă pentru a nu ne expune la riscuri, trebuie să fim atenți la toate materialele termoizolante folosite la reabilitările termice, atenționează specialiștii.

38698-polistiren_expandat.jpgMaterialele neconforme folosite la lucrările de reabilitare termică expun oamenii la riscuri uriașe - deși teoria este bine cunoscută, atenția constructorilor și a beneficiarilor nu este întotdeauna concentrată pe calitatea materialelor și a lucrărilor, primând cu precădere prețul. Tragedii precum cea de la clubul Colectiv, din Capitală, atrag brusc interesul asupra unor lucruri trecute prea ușor cu vederea, însă în același timp, apar și dezinformări, potrivit specialiștilor.

„Există o anume dezinformare în piață, potrivit căreia polistirenul expandat este inflamabil, comparativ cu alte materiale. În realitate însă, testele efectuate de numeroase institute ale pompierilor dovedesc faptul că polistirenul ignifugat satisface toate normele europene de siguranță. Este important să luăm în calcul întregul sistem de termoizolare atunci când vorbim de rezistența la foc, deoarece acesta este protejat cu masă șpaclu, armat cu plasă și protejat și de tencuiala decorativă, care este la rândul ei ignifugă”, a punctat Delia Filip, director executiv al Asociației Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS). Declarația a fost făcută în cadrul dezbaterii cu tema „Siguranța la foc a lucrărilor de reabilitare termică”, organizată la București de Liga Națională a Asociațiilor de Proprietari Habitat.

Tocmai de aceea, conform reprezentanților ROMEPS, pentru a ne proteja și a nu ne expune la riscuri, trebuie să fim atenți la materialele termoizolante folosite la reabilitările termice, dar și la modul în care acestea se realizează. În plus, ROMEPS derulează, în prezent, programul “Quality Control”, ce are ca obiectiv respectarea și promovarea standardelor în construcții. Acest program prevede, totodată, o activitate permanentă și susținută de monitorizare a calității pentru tot polistirenul comercializat pe teritoriul României.

„Pentru a preveni situațiile de risc, încurajăm românii să ne trimită sesizările lor ori de câte ori identifică neregularități la diverse lucrări de termoizolare. Dacă nu sunt siguri de calitatea polistirenului expandat pe care l-au cumpărat sau au îndoieli că produsul respectiv respectă standardele în vigoare, ne pot trimite o sesizare prin formularul de contact de pe site-ul nostru, www.romeps.ro”, a mai precizat Delia Filip.

Asociația Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) a fost înființată în anul 2004, din 2011 activând sub această denumire. Asociația își propune să promoveze pe piața din România un standard de calitate pentru producătorii de polistiren și să vegheze la respectarea reglementărilor. ROMEPS are, în prezent, 13 membri, dintre care 4 membri fondatori (Arcon, Austrotherm, Hirsh Porozell, Swisspor), 7 membri asociați (Congips, Firos, Masterplast, Mindo, Onebrand, Euroconf Impex, Mecatronics) și 2 membri de onoare (Plastics Europe și Isopor).

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

12 November 2015