Guvernul a aprobat strategiile de descentralizare în administrație și sănătate. Ministrul de interne, Dan Nica, a anunțat înființarea poliției locale, care îi va lua locul celei comunitare. Aceasta se va ocupa şi de disciplina în construcţii şi de parcări.

Poliţia locală – o nouă structură, care se va ocupa şi de parcări, construcţii, afişaj stradal În plus, noua structură va avea atribuţii în privinţa ordinii şi liniştii publice, protecţiei mediului, activităţilor comerciale, pazei bunurilor, disciplinei în construcţii şi afişajului stradal, protecţiei mediului precum şi evidenţei persoanelor.

De asemenea, problema parcărilor și a circulaţiei autovehiculelor cu gabarit depăşit vor intra în atribuțiile poliţiei locale.

Ministrul Nica a anunțat că poliția locală va fi subordonată primăriilor.

El a precizat însă că noua structură  va fi sprijinită de politia naţională prin detaşarea persoanelor care se vor ocupa de pregătirea personalului.

„Poliţia naţională va rămâne şi ea cu o componentă de poliţie rutieră, dar care se referă cu precădere la drumurile naţionale, autostrăzi, cercetarea accidentelor, care necesită o abordare cu totul deosebită şi o pregătire de specialitate", a mai declarat ministrul.

11 May 2009