Pomana de la stat pentru romanul bogat
Saptamna Financiara - 11.04.2006
 

JLa sfarsitul lunii trecute, legiuitorul a facut o surpriza de proportii celor care vor sa isi construiasca o casa din credit ipotecar: o subventie de 20% din valoarea locuintei.

Nu e vorba despre proiectul de lege despre care se tot vorbeste in mass-media, care se refera la tinerii in varsta de pana la 35 de ani, cei ramasi fara adapost de pe urma inundatiilor sau cei care trebuie evacuati pentru risc major de cutremur. Este vorba despre o lege deja publicata in Monitorul Oficial, care prevede un cadou de pana la 20.000 de euro pentru oricine isi permite sa-si faca o casa din credit ipotecar.

Pe data de 1 iulie urmeaza sa intre in vigoare Legea nr. 62 din 22 martie 2006, privind completarea Legii locuintei nr. 114/1996. In aceasta lege scrie negru pe alb ca persoanele fizice care construiesc pentru prima data o locuinta prin credit ipotecar pot beneficia de o subventie de 20% din valoarea unei locuinte de pâna la 100.000 euro, daca îndeplinesc anumite conditii.
Daca niciun acquis comunitar si nicio necesitate sociala nu au impus adoptarea acestui act normativ, nu mai ramane decat concluzia, evidenta de altfel, ca anumitor persoane le-ar prinde bine o subventie de 2.000 de euro ca sa-si traga o casa sau, mai ales, inca o casa.
Nu e vorba de subventii pentru cazuri sociale, ci dimpotriva. Conditiile impuse sunt, practic, la indemana oricui are ceva bani in cont:
a) sa aiba un drept real (proprietate) asupra terenului pe care urmeaza sa realizeze constructia
b) sa nu fi beneficiat de o alta forma de subventie sau sprijin de la bugetul de stat pentru construirea ori cumpararea unei locuinte (conditie usor de indeplinit deoarece pana acum nu prea au fost legi cu subventii pentru acest target)
c) sa nu detina în proprietate o locuinta cu o suprafata construita mai mare de 100 mp (legea nu spune „sa nu fi detinut“, ci „sa nu detina“, asa ca oricand persoana interesata isi poate trece casele cu suprafata mai mare de 100 mp pe numele vreunei matusi)
d) constructia sa se încadreze în noi ansambluri de locuinte si sa respecte întocmai documentatiile de urbanism aprobate (acesta este visul fiecaruia)
e) constructia sa fie executata de o societate de constructii autorizata, care sa asigure calitatea executiei impuse de legislatia în vigoare, iar societatea de constructii sa prezinte toate conditiile de eligibilitate impuse de lege (aici ar fi o problema, insa nu insurmontabila).
Ar mai fi si conditia ca trebuie sa-ti construiesti pentru prima data o locuinta prin credit ipotecar si poate unii au mai construit si alte case cu astfel de credite. Dar nici aceasta problema nu pare de netrecut. Isi face casa vreo verisoara, dupa care o doneaza cui trebuie.

Incredibil, dar adevarat

Nu doar legea, ci si procedura de adoptare a acesteia par gogosi de 1 aprilie daca le povestesti unui om de buna-credinta. La inceput, a fost un proiect initiat de deputatul PSD Eugen Nicolicea, care propunea, conform notei de fundamentare, ca „prima persoana din ierarhia constitutionala a statului roman avand cel mai inalt rang (in speta presedintele Basescu - proiectul e recent, nu e de pe vremea presedin-telui Iliescu) sa beneficieze de o locuinta adecvata rangului“. Nu este nicio greseala, am verificat si aceasta e nota de fundamentare la legea prezentata mai sus.
Potrivit expunerii de motive, in materie de protocol statutul mentionat nu este reflectat corespunzator de legislatia privind locuinta. „In aceste conditii, se impune crearea unei resedinte oficiale a Presedintelui Romaniei, care sa asigure toate conditiile de protocol, confort, arhitectura, prestanta si securitate, in conformitate cu rangul detinut“. Proiectul a atins cote marete in discutiile parlamentare. De exemplu, doamna senator Virginia Vedinas: „Eu as vrea sa-mi incep interventia cu o intrebare care, evident, are caracter retoric: Ce imagine am avea noi despre America si despre democratia americana daca nu ne-am raporta la unul dintre reperele ei de referinta, care este Casa Alba?!“. S-a mai discutat ca oricum nu exista pericolul ca aceasta locuinta sa devina permanenta, intrucat legile se schimba pe banda rulanta si, in consecinta, se poate modifica si asta.

Articol integral in Saptamana Financiara


Monica Cercelescu
Saptamana Financiara
 

11 April 2006