Din generozitatea guvernului Boc, 25 de imobile şi peste 500.000 de metri pătraţi de teren s-au transferat, fără plată, către Biserica Ortodoxă Română.

15598-catedrala_d42b9d8889.jpgPe listă figurează complexul hotelier Tismana (judeţul Gorj), un hotel cu restaurant, birouri şi teren aferent de 3483 metri pătraţi din municipiul Drobeta-Turnu Severin, precum şi cinci pavilioane din incinta mănăstirii Răchitoasa (judeţul Bacău), unde a funcţionat un centru de asistenţă socială. De asemenea, vor mai fi transferate 11 clădiri din comuna Slobozia (judeţul Giurgiu).

Imobilele transferate s-au aflat până în prezent în administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte, a unor ministere sau consilii judeţene, fiind date în folosinţă gratuită unităţilor de cult. Executivul Boc le-a cedat însă, cu toate că Biserica ar fi putut să le folosească și în continuare în același regim. Justificarea: „experienţa ultimilor ani a dovedit faptul că respectivele bunuri imobile nu numai că au fost folosite conform destinaţiei pentru care au fost transmise, dar au şi stat la baza unor proiecte de o deosebită importanţă pentru comunităţile care le deservesc".

După ce presa a dezvăluit în octombrie că guvernul intenționează să cedeze gratuit Bisericii inclusiv fosta clădire a parlamentului, din Dealul Mitropoliei, cu un teren aferent de 17.690 metri pătraţi, precum şi un nivel din blocul P5B, aflat în Piaţa Unirii din Bucureşti (cu o suprafaţă desfăşurată de 9.117 metri pătraţi), acestea nu au mai apărut în final în actul normativ aprobat de guvern. Potrivit documentelor executivului citate de mediafax.ro, cele 25 de imobile și terenurile aferente nu fac obiectul unor cereri de restituire.


Sursa

13 December 2010