Intrarea României în zona euro în 2015 nu mai reprezintă o ţintă credibilă, dar obiectivul nu trebuie abandonat, orizontul pentru finalizarea acestui proces fiind acum în jurul anului 2020, a declarat premierul Victor Ponta.

29744-buuuuu.jpgAnul 2015 nu mai este o ţintă credibilă, trebuie să fim realişti, nu se pune problema de 2015. Am impresia că nici măcar Polonia nu îşi mai propune 2015 intrarea în Zona euro, care are criterii de convergenţă mult mai avansate decât România. Cred însă că nu trebuie să renunţăm la obiectiv (...) Cred că orizontul este undeva în 2020”, a spus Victor Ponta la Adevărul Live.

Preşedintele  a declarat, vineri, la Bruxelles, că România îşi propune “un termen rezonabil de intrare în Zona euro”, deoarece statele Uniunii Europene care au adoptat moneda europeană nu sunt dispuse să aştepte prea mult şi îşi vor continua procesul de integrare în acest sens.

Şi preşedintele este de acord că termenul oficial asumat de România, de adoptare a monedei comune în 2015, nu mai este unul “realist” şi a specificat că Guvernul, Parlamentul şi Banca Naţională sunt instituţiile care au ca sarcină să analizeze noul obiectiv de aderare.

În opinia preşedintelui, este esenţial pentru România să intre în Zona euro în următorii trei-patru ani.

CITEŞTE ŞI: Ponta: tronsonul de metrou Drumul Taberei–Facultatea de Drept ne costă cât autostrada Comarnic-Braşov

 

19 March 2013