0-941-2294129353clipboard19.jpgLa fel ca şi centrul sau sud-estul Europei, românii îşi orientează cheltuielile, în principal, spre locuinţă.

În întreaga regiune a Europei de Sud-Est, gospodăriile reprezintă principalul motor de creştere. În acelaşi timp, populaţia este orientată tot mai mult către investiţii imobiliare. Adică, persoanele fizice continuă să economisească şi să îşi direcţioneze capacitatea de economisire către investiţii în propria locuinţă.

Regiunea Europei de Sud-Est (ESE) continuă să înregistreze o creştere semnificativă, depăşind nivelurile înregistrate în Uniunea Europeană. Anul 2007 va fi un alt an de creştere economică pentru această zonă, cu un produs intern brut prognozat să atingă un ritm de +5,9%.

Creşterea are la bază consumul şi o activitate investiţională susţinută. "Consumul puternic este alimentat de dorinţa populaţiei de a atinge aceleaşi standarde de viaţă din Europa de Vest", a precizat Debora Revoltella, economist-şef UniCredit Group, în cadrul conferinţelor Euromoney din Dubrovnik. Pentru anul acesta şi pentru 2008, în România şi în Bulgaria se preconizează o creştere puternică, de peste 5%-6%, având în vedere că ambele ţări vor profita de stimulente pozitive datorate aderării la Uniunea Europeană.

Consumul este marcat de creşterea veniturilor

Populaţia îşi adaptează rapid obiceiurile de consum la standarde mai bune de viaţă. "Consumul este marcat de creşterea rapidă a veniturilor şi de un acces mai mare la piaţa creditului. Această tendinţă este sprijinită şi de efectul de îmbogăţire generat de creşterea rapidă a preţurilor locuinţelor", a mai spus Debora Revoltella.
În acelaşi timp, gospodăriile sunt orientate tot mai mult către investiţii imobiliare.

Populaţia continuă să economisească şi îşi redirecţionează treptat capacitatea de economisire către investiţii în propria locuinţă. Astfel, având în vedere comportamentul la nivel de gospodării, piaţa imobiliară în domeniul rezidenţial evidenţiază în continuare noi oportunităţi. Numărul de locuinţe în proprietate personală în ESE este mai ridicat decât media din regiunea Europei Centrale şi de Est, dar există încă potenţial de creştere a acestei pieţe, în ceea ce priveşte necesitatea sporirii calităţii locuinţelor.

Cererea puternică de locuinţe în contextul unei oferte încă reduse conduce la creşterea semnificativă a preţurilor la proprietăţi imobiliare. Iar în majoritatea ţărilor din Europa de Sud-Est încă persistă o anumită subevaluare a preţurilor la locuinţe (preţ mediu la nivel de ţară) comparativ cu nivelul teoretic de preţ.În ansamblu, evoluţia pieţei de proprietăţi reziden­ţiale din regiunea Europei de Sud-Est indică un potenţial semnificativ pentru piaţa creditului ipotecar. "Estimăm o creştere anuală de 24% în perioada 2007-2009 pe segmentul creditului pentru locuinţe", a mai adău­gat Debora Revoltella.

Sursa

18 October 2007