0-134-14_main.jpg„Incercam prin masurile luate sa ne adaptam noilor reguli europene. Dupa cum se stie, Uniunea Europeana doreste sa puna in practica conceptul de ipoteca verde. Practic, o data cu implementarea lui romanii isi vor putea pune casa gaj la orice banca din Uniunea Europeana“, ne anunta Mihai Busuioc, director general la ANCPI.

Mai e mult pina departe

„Pentru imobilele din Romania, ipoteca verde va deveni realitate doar prin realizarea cadastrului general la nivelul intregii tari. Insa inainte de a incepe aceasta actiune era nevoie de o uniformizare a activitatii noastre. Asa ca, din 29 ianuarie 2007, ANCPI a introdus noi tarife si servicii pentru populatie, care corespund cu ultimele modificari aduse Codului fiscal“, puncteaza Mihai Busuioc. Si pentru ca in timp a fost observata o tendinta a cetatenilor de a incerca sa grabeasca solutionarea dosarelor apelind la tot felul de tertipuri, s-a decis sa se introduca si o taxa de urgenta. Astfel, cine plateste de acum inainte o taxa care inseamna de patru ori valoarea serviciului (dar nu mai mult de 5.000 de lei) va beneficia de o perioada de rezolvare a dosarelor de trei ori mai mica decit cea normala (adica maximum zece zile). Aceasta taxa de urgenta este valabila pentru toate serviciile prestate de ANCPI.

Tarifele se majoreaza cu 150 de lei

Noile tarife prezentate ieri de ANCPI sint in general mai mari cu 20%, fapt ce a dus la cresterea tarifelor practicate de persoanele autorizate in medie cu 150 de lei. „Inainte de 28 ianuarie, pentru intabularea unui apartament se platea o taxa de 65 de lei, iar acum ea ajunge la 100 de lei. Totusi, avem si tarife la care preturile scad. Teoretic, noile tarife nu ar trebui sa influenteze preturile din piata pentru realizarea unei lucrari de cadastru, dar asta nu depinde exclusiv de noi“, anunta optimist directorul ANCPI. Din pacate, pe piata preturile s-au marit deja in medie cu 150 de lei. Daca inainte de 28 ianuarie 2007 pentru cadastrul unei garsoniere se percepeau 250 de lei, in prezent, pretul a ajuns la 400 de lei. La apartamentele cu doua camere, preturile au sarit de la 350 la 500 de lei.

Sursa

6 February 2007