Legea permite băncilor să se îndrepte către toate bunurile aflate în posesia debitorilor, chiar dacă acestea nu sunt ipotecate către creditor.

Poţi pierde casa şi dacă ai restanţe la creditul de nevoi personaleChiar şi un banal credit de nevoi personale vă poate lăsa fără locuinţă dacă nu plătiţi la timp ratele. Acest lucru se întâmplă chiar dacă împrumutul nu este garantat cu ipotecă.

Prevederile contractuale pe care le regăsim la toate băncile locale spun că, în situaţia în care debitorul nu mai are capacitatea de a plăti ratele, iar banca nu poate identifica alte surse pentru a-şi recupera paguba, instituţia de credit se poate îndrepta către oricare dintre bunurile proprietate personală ale restanţierului, inclusiv bunuri imobiliare.

"Aproximativ 3-4% dintre cazurile în care ajungem la executarea silită a unor bunuri imobiliare sunt generate de credite care nu au fost garantate (credite de nevoi personale).

Am avut un caz, la Alexandria, unde am fost nevoiţi să scoatem la vânzare locuinţa unui debitor care avea un credit de negarantat. Valoarea datoriei ajunsese, cu tot cu dobânzile penalizatoare, la aproximativ 10.000 de euro", ne-a spus şeful executorilor bancari de la o bancă de top 5 din România. Locuinţa a fost vândută cu 12.000 de euro.

Totuşi, situaţia expusă mai sus este mai degrabă o excepţie. În general, băncile reuşesc să îşi acopere pierderea din alte surse sau renunţă pur şi simplu la datorie. "Dacă are un credit de 3.000 de euro pe care şi-a luat electrocasnice, ce putem să-i facem?

Doar nu o să-i luăm casa. Pot însă să spun că în peste 50% din cazuri reuşim să stingem datoria, trebuie însă răbdare. Nu putem să-i luăm omului tot salariul, dar o treime din el i-l putem lua în fiecare lună. Dacă nu mai are şi alte credite, în doi-trei ani se stinge toată datoria în acest fel", ne-a explicat sursa mai sus citată.

 

 

 

 

 

Sursa

9 July 2009