Am decis să facem referire la o casă pe care ţi-o permiţi, pentru că, încă de la început, trebuie clarificată noţiunea de ieftin. „Termenul «ieftin» este relativ", cred Ana şi Răzvan Roşulescu, proaspăt proprietari ai unei locuinţe dintr-un bloc nou.

Pentru ei, „oricât ar fi de ieftin, raportat la salariile pe care le câştigăm în România, preţul unui apartament va fi tot timpul mare". Astfel că, în cele mai multe cazuri, utilizatorii finali, care vor să cumpere o locuinţă, vor apela la finanţare bancară.

De la această premisă, MONEY.ro a iniţiat o serie de discuţii cu proprietari, potenţiali cumpărători şi agenţi imobiliari pentru a găsi cele mai bune metode prin care să cheltuieşti cât mai puţin pe o locuinţă.

1. În primul rând, ai nevoie de timp. Chiar de mult timp, dacă nu ai norocul de a da peste un chilipir, spun la unison cumpărătorii şi specialiştii deopotrivă.

Dacă nu poţi tu, ai nevoie ca cineva să alerge prin cartier, să sune din uşă în uşă la administratorii de bloc, să se intereseze prin vecini de imobile la vânzare", spune Vlad Kinn, care şi-a cumpărat recent un apartament vechi cu trei camere, prin intermediul programului „Goana dup casa", iniţiat de portalul imobiliar Imopedia.ro. El îşi caută, însă, o locuinţă de aproximativ doi ani, timp în care aproape zilnic şi doar uneori săptămânal făcea demersuri în acest sens.


2. Conturează-ţi obiectivele. Trebuie să accepţi faptul că o locuinţă cu un preţ sub piaţă nu poate fi, decât în situaţii rare, „un penthouse".

O locuinţă ieftină în Capitală se traduce printr-o suprafaţă locuibilă mică, nu are îmbunătăţiri, este situată la etajele superioare, în zone periferice şi mai ales, face parte dintr-un bloc vechi", cred Ana şi Răzvan Roşulescu.

Sursa

17 December 2009