Un număr estimat de 600.000 de locuinţe noi şi 200.000 de locuinţe finalizate parţial stau nevândute, o parte semnificativă din acestea situându-se în zone de vacanţă.

17504-10-case-afp.jpgPotrivit băncii centrale spaniole, preţurile oficiale la locuinţe au scăzut cu 17% din 2007, însă mulţi observatori cred că situaţia pieţei este mult mai dramatică.

Agenţii imobiliari spun că preţurile locuinţelor au scăzut cu 20%-50% în diferite părţi ale ţării, niciun sector rămânând neafectat.

"O întreagă generaţie de spanioli tineri au o piatră de moară legată de gât", spune Enrique Quemada din cadrul One to One Capital Partners. "Vor trebui să muncească toată viaţa pentru locuinţe cu o valoare situată acum la jumătate din cea la care au fost achiziţionate".

Piaţa locuinţelor de vacanţă are în egală măsură de suferit. Preţul unei locuinţe cu trei dormitoare din Castellon a fost redus de proprietarul său britanic la 70.000 de lire sterline de la 109.000 şi apoi la 66.000, însă aceasta nu şi-a găsit încă un cumpărător.

Pe Insulele Baleare, considerate până acum ca fiind imune la colapsul pieţei, preţurile au scăzut cu peste 40%.

Dezvoltatorii disperaţi se confruntă în acelaşi timp cu o scădere a cererii venite din partea britanicilor pe fondul cursului euro-liră sterlină scăzut.

Majoritatea analiştilor cred că noi scăderi de preţuri sunt inevitabile, însă chiar dacă britanicii ar alege să cumpere acum, perspectivele obţinerii unui credit ipotecar în Spania sunt reduse, susţine Melanie Bien din cadrul firmei Private Finance.

Ultimele cifre indică un declin al pieţei intrat în al patrulea an. Deşi a existat o uşoară creştere a numărului de locuinţe vândute la începutul anului trecut, până la sfârşitul anului volumul vânzărilor revenise pe scădere.

În pofida volumului ridicat de locuinţe noi nevândute, alte 257.443 au fost finalizate în 2010. Chiar şi aşa, valoarea industriei spaniole a construcţiilor a scăzut cu 43%, iar preţurile la terenuri s-au prăbuşit cu aproximativ 50%.

Băncile spaniole sunt obligate să înceapă vânzarea locuinţelor reposedate după deţinerea lor timp de doi ani. Drept rezultat, noi proprietăţi sunt aşteptate pe piaţă în acest an.

Între timp, complicând situaţia şi mai mult, scandalul "locuinţelor ilegale" continuă. Cel mai recent scandal a izbucnit luna trecută când 12.697 de locuinţe noi au fost declarate ilegale în Almanzora Valley în sud-estul Spaniei, o zonă populară în rândul cumpărătorilor de locuinţe de vacanţă. Aproximativ 920 dintre acestea au fost programate pentru demolare.

"Câţi vor ajunge fără o locuinţă sau îşi vor pierde economiile de-o viaţă dacă 920 de locuinţe vor fi demolate? Cine-i va despăgubi pe cei care au cumpărat cu bună credinţă?", întreabă Maura Hillen, preşedinte al Abusos Urbanisticos Almanzora No, un grup local de presiune alcătuit în mare parte din rezidenţi britanici. Grupuri similare de cumpărători britanici există în multe din zonele turistice ale Spaniei.

Potrivit studiului Rics European Housing Review 2011, Spania are una din cele mai ridicate rate ale deţinerii de locuinţe din întreaga Uniune Europeană, piaţa închirierilor fiind concentrată în câteva oraşe importante ca Madrid şi Barcelona.

Scutirile de taxe i-au încurajat pe oameni să investească în sectorul rezidenţial, deşi multe din acestea au fost acum eliminate ca parte a recentelor măsuri de austeritate.

Nu numai britanicii şi alţi nord-europeni s-au lăsat atraşi de plajele spaniole. Potrivit studiului Rics, mulţi spanioli aspiră la o a doua locuinţă la ţară sau pe coastă, peste o cincime deţinând o astfel de locuinţă.

În pofida scăderii preţurilor la locuinţe, Spania a fost desemnată luna trecută una dintre cele mai supraevaluate pieţe rezidenţiale din lume. Potrivit The Economist, locuinţele spaniole sunt supraevaluate cu peste 43%, comparativ cu puţin sub 30% în cazul Marii Britanii, 20% în cazul Irlandei şi -12% pentru Germania. Spania a fost a patra cea mai supraevaluată piaţă după Australia, Hong Kong şi Franţa.

Însă, problema este că studiul se bazează pe cifre oficiale care subestimează declinul preţurilor, scrie Mark Stucklin pe website-ul Spanish Property Insight.


Sursa

12 April 2011