Capitala cehă este un oraş extrem de compact. Multe dintre proprietăţile imobiliare sunt la câteva minute de mers pe jos de Piaţa Wenceslas, una dintre cele mai frumoase zone din Praga sau de atracţiile istorice din centru. Deşi un oraş încărcat de istorie, cu o ofertă imobiliară deosebită, Praga nu a reuşit nu a reuşit să ţină piept crizei.

19539-prague.jpgPraga a urcat rapid în preferinţele turiştilor, mai ales datorită faptului că autorităţile s-au preocupat să renoveze cele peste 600 de clădiri istorice. Mare parte din capitala cehă se află în patrimoniul UNESCO, peste 2,5 milioane de vizitatori venind anual să vadă acest oraş superb.

Conştiente de potenţialul ascuns, autorităţile au investit sume uriaşe în modernizarea şi renovarea oraşului, încă de la începutul anilor '90, când Praga a fost luată în vizor de investitori. S-au reparat faţadele construcţiilor, majoritatea lucrărilor beneficiind de parteneriate între stat şi investitorii străini. Cu toate acestea, în 2003-2005 oraşul a cunoscut prima criză imobiliară, deoarece mulţi investitori s-au orientat către ţări aflate la începutul dezvoltărilor rezidenţiale. După o creştere a puterii de cumpărare susţinută de creditele ipotecare, preţul proprietăţilor a revenit în forţă, în 2006. Dar numai pentru doi ani de zile, când au început să se resimtă efectele recesiunii mondiale. Începând cu 2008, valoarea proprietăţilor a scăzut cu circa 20%, iar de la sfârşitul lui 2009, proprietarii din Praga au resimţit o scădere medie de 7%.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartamentament central – 4.400 euro/mp
  • Apartament semicentral – 2.050 euro/mp

Închirierea apartamentelor în regim hotelier

Durata medie de şedere a turiştilor este de trei nopţi, iar hotelurile preiau o bună parte din volumul uriaş al acestora. Dar în ultimul timp, Praga a devenit din ce în ce mai căutată ca destinaţie pentru conferinţe ale corporaţiilor dornice de a-şi impresiona delegaţii. Astfel că s-a dezvoltat extrem de rapid piaţa apartamentelor de lux închiriate în regim hotelier. Este un amestec de vechi şi nou - unele apartamente sunt în clădiri foarte vechi, având mobilă stil şi ornamente antice, iar altele sunt în clădiri extrem de moderne, din sticlă şi oţel. Acestea se închiriază pentru cel puţin o săptămână, proprietarii cerând bani drept garanţie. Serviciile incluse în preţ variază, de la ajutorul săptămânal al unei menajere, până la asistenţa non-stop a unui majordom.

Chiria medie lunară, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor - central: 600 euro/lună; semicentral: 400 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare - central: 970 euro/lună; semicentral: 700 euro/lună

Suburbiile nordice şi vestice sunt foarte apreciate de expaţi, în timp ce turiştii cu afaceri preferă să stea într-un apartament din Nove Mesto (Oraşul Nou). Suburbia estică Zizkov poate fi o alegere bună pentru cei care caută un raport avantajos calitate-preţ.

Cartiere preferate de locuitorii cehi

19542-praga.jpgCapitala cehă este împărţită în zece cartiere distincte. Praga este considerată a fi un fel de colecţie de mai multe orăşele, decât o metropolă întinsă (are o suprafaţă de aproape 500 kilometri pătraţi), şi asta pentru că este construită pe şapte dealuri. În Praga sunt şi cartiere mai puţin zgomotoase şi aglomerate, cu o viaţă mai liniştită pentru locuitorii oraşului.

Dejvice - aşezat în sectorul 6, este cu preponderenţă o zonă rezidenţială, plină de case cochete şi ambasade, dar şi cu instituţii cu arhitectură sovietică rustică. Sunt foarte multe case scumpe, dar sunt şi oferte de apartamente relativ accesibile. Aici nu ajung foarte mulţi turişti, deşi este foarte aproape de Oraşul Vechi şi sunt multe pub-uri locale şi cafenele. Cartierul beneficiază de un acces facil către aeroport atât cu automobilul, cât şi cu autobuzul.

Pohorelec - situat la graniţa dintre sectorul 1 şi sectorul 6, Pohorelec este o zonă-tampon între partea turistică şi cartierele locale. Apartamentele nu sunt foarte scumpe aici, mai ales în adâncimea cartierului, în partea rezidenţială. Astfel că aici locuiesc mulţi studenţi, zona fiind foarte dezvoltată din punct de vedere al ofertei comerciale (sunt multe supermarket-uri sau magazine la colţ de stradă deschise non-stop). Faimosul Castel al Pragăi (Prazsky Hrad) este la o distanţă pe care o poţi parcurge lejer pe jos, iar locuitorii din zonă au acces la parcul Petrin.

Letná - parte a sectorului 7, Letna este foarte aproape de centru, deşi cu preţuri ale apartamentelor mult mai accesibile. Cu o arhitectură modernă, cartierul găzduieşte mulţi tineri. În zona aceasta sunt localizate cele mai importante cluburi din oraş, iar parcul Stromovka oferă activităţi de recreere pentru părinţi şi copii.

Vinohrady - în traducere „podgorie", cartierul cuprinde părţi ale sectoarelor 2, 3 şi 10. Una dintre cele mai frumoase zone, cu unităţi rezidenţiale adresate clasei medii sau mai sus, Vinohrady este locul perfect pentru localnicii care nu vor să aibă nimic de a face cu turiştii. Cuprinzând arhitectură gotică, barocă şi neo-renascentistă, cartierul are numeroase restaurante luxoase şi o viaţă de noapte animată.

CITEȘTE ȘI: O vacanţă fantastică la preţuri accesibile? Încearcă Praga!

 

2 July 2011