Praktiker a anunţat că va intra în insolvenţă, din cauza gradului ridicat de îndatorare şi a lipsei lichidităţilor. Asta după ce vânzarea unei subsidiare din Luxemburg a eşuat, iar titlurile grupului german s-au prăbuşit joi cu peste 70% la bursa de la Frankfurt.  

31007-praktiker.jpgNegocierile cu creditorii privind restructurarea liniilor de finanţare nu au avut rezultatul scontat, o parte dintre creditori nefiind de acord cu refinanţarea, anunţă într-un comunicat reprezentanţii Praktiker. Ca urmare, grupul german va solicita protecţie faţă de creditori pentru Praktiker AG şi unele divizii din Germania, potrivit purtătorului de cuvânt al Praktiker, Harald Guenter, citat de Bloomberg.

Vânzarea subsidiarei din Luxemburg, Bâtiself SA a eşuat întrucât conducerea companiei interesate să cumpere divizia nu a avizat tranzacţia. Câştigul care ar fi rezultat din vânzarea subsidiarei a fost inclus în planul de finanţare încă din 2012, precizează Praktiker.

Acţiunile Praktiker au picat joi cu 72%, atingând valoarea de 10 cenţi, cel mai scăzut preţ din noiembrie 2005, când compania s-a listat la Frankfurt.

Praktiker a avut în 2012 o pierdere netă de 190 milioane euro, faţă de un rezultat negativ de 555,6 milioane euro, în 2011. Veniturile Praktiker s-au redus anul trecut cu 5,6%, ajungând la 3 miliarde euro.

Inclusiv vânzările Praktiker din România au avut de suferit, aici înregistrându-se scăderi de 6,5% în primul trimestru, până la valoarea de 21,6 milioane euro. Divizia internaţională a Praktiker, care include operaţiunile retailerului din şase ţări din Europa Centrală şi de Est - România, Grecia, Polonia, Ungaria, Bulgaria şi Ucraina - a înregistrat o scădere de 12,6%, la 112,4 milioane euro. Praktiker operează şi în Turcia şi Luxemburg.

Praktiker deţine 315 magazine în Germania şi 99 pe plan internaţional, dintre care 27 în România.

CITEȘTE ȘI: Reţeaua Carrefour va prelua 20 de noi magazine româneşti


11 July 2013