0-1452-e28458c532bd884ef944545922fc4a67.jpgPreţul mediu pe metrul pătrat a scăzut, în cazul apartamentelor vechi, în majoritatea oraşelor mari, cu circa 200 de euro în primele şase luni ale anului, conform estimărilor realizate de birourile din teritoriu ale reţelelei imobiliare RE/MAX România.

Astfel, potrivit reprezentanţilor companiei imobiliare, pentru un apartament de 50 mp, de exemplu, scăderea de 200 euro/mp se traduce printr-o valoare redusă cu 10.000 de euro. "De exemplu, în Bucureşti, preţul pe metrul pătrat în zona 1 Mai a scăzut din luna ianuarie de la 2.500 la 2.300 de euro/mp. Scăderi similare s-au înregistrat şi în ţară – la Cluj-Napoca preţul mediu a ajuns la 1.000 - 1.300 euro/mp, faţă de 1.200 - 1.500 euro/mp în luna ianuarie. În Constanţa, de la 1.300- 1.700 euro în 2007, în acest an preţurile au ajuns la 1000-1500 euro/mp, iar la Iaşi de la circa 1.400 euro, în ianuarie anul curent, la 1.200 euro/ mp la jumătatea acestui an", susţin cei de la RE/MAX România.

Şi în Bacău s-au înregistrat scăderi importante, de la 1.100 euro / mp în zonele bune în iunie anul trecut, la 950 euro la începutul acestui an, iar pe parcursul lui 2008 preţurile au scăzut cu sub 5%, proporţie înregistrată de altfel şi la Braşov.

În Timişoara, în general preţurile au crescut de la finele anului trecut, doar în unele zone scăzând cu 5-10%, iar în ceea ce priveşte imobilele vechi de lux au continuat să crească, fiind scoase la vânzare şi cu cca 3.000 euro/ mp.

Scăderea vine după ani de creştere accelerată a preţurilor apartamentelor, creştere stimulată de doi factori principali: aderarea la Uniunea Europeană şi, respectiv, accesul mai facil la creditele ipotecare. "Un factor foarte important a fost reprezentat de cei doi ani de aşteptare pe care România i-a avut până la intrarea în UE. Am avut un preludiu prelungit de doi ani, în care preţurile s-au triplat, iar după aderare - în mod previzibil, de altfel - au crescut în continuare, şi nu întotdeauna justificat", consideră Andrei Pascu, Broker/Owner al agenţiei imobiliare RE/MAX- Advantage.

Directorul regional al RE/MAX, Adrian Şişchin apreciază la rândul său că scăderea preţurilor apartamentelor n-ar trebui să surprindă pe nimeni deoarece era previzibilă şi, în plus, pentru majoritatea populaţiei, aceasta este o veste bună, şi nicidecum o veste proastă.

"Dacă vorbim despre cumpărători - piaţa scade suficient încât să merite să cumpere în această toamnă: asumându-şi riscul de a aştepta mai mult- adică o scădere şi mai mare - s-ar putea ca de fapt să piardă un moment bun. E ca la bursă, la urma urmei... În ceea ce îi priveşte pe vânzători, doar cei care au cumpărat apartamente vechi la sfârşitul anului trecut sau începutul acestui an, iar acum vor sau trebuie să le şi vândă, doar aceştia pot ieşi în pierdere acum. Însă majoritatea, dacă trebuie să vândă acum, îşi vor fi recuperat investiţia şi cei mai mulţi vor câştiga 20 - 50 - 100 % sau câteva sute la sută, în funcţie de momentul achiziţiei. Plus că o corecţie a preţurilor înseamnă că acestea reajung în marjele accesibile finanţărilor prin credite, piaţa se reglează şi ar trebui sa îşi reia dinamica", a mai spus Şişchin.

Acesta este de părere că, în mare parte, cei mai afectaţi de scăderea dinamicii tranzacţiilor sunt dezvoltatorii imobiliari, întrucât trebuie să îşi recupereze investiţiile în anumite termene.

Până la sfârşitul acestui an, reprezentanţii RE/MAX estimează pentru apartamentele vechi din Bucureşti o scădere de până la 15%, în timp ce în provincie, scăderea va fi ceva mai temperată, urmând să fie cuprinsă între 5 şi 10%. Scăderea ar putea fi însă mai accentuată dacă BNR va continua să înăsprească normele de creditare pentru populaţie.

RE/MAX este unul dintre liderii în vânzări imobiliare, conform statisticilor independente efectuate pe industrie: un agent imobiliar RE/MAX tranzacţionează în medie 4,5 milioane dolari pe an. RE/MAX International are peste 120.000 de agenţi imobiliari în cele 7.000 de birouri RE/MAX aflate pe toate continentele, în 65 de ţări. RE/MAX România şi-a început activitatea la finele anului 2006, devenind în scurt timp cea mai extinsă reţea imobiliară din România, cu 110 agenţi în 23 de birouri active.

Sursa

1 August 2008