În acest moment, se întrevăd toate premisele necesare pentru a stabilizare a pieţei imobiliare: creşterea economică, întărirea leului, deschiderea băncilor precum şi modificările aduse programului Prima Casă. Toate acestea proiectează o piaţă dinamică în anul 2011, unii dintre cei mai optimişti vorbesc chiar despre posibile scumpiri. Alţii spun vehement că nu încape vorba de aşa ceva, dar că oricum, atât de ieftine cum sunt acum locuinţele, nu au cum să mai fie în curând.

17278-blocuri-vechi.jpgCele mai predispuse la ieftinire sunt în continuare apartamentele noi. Pe de o parte pentru că, deși nevoia de locuințe există, românii par să amâne rezolvarea acestei probleme pentru vremuri mai bune. Pe de altă parte, pentru că dezvoltatorii se văd forțați să recurgă la orice metodă pentru a vinde ansamblurile pe care le-au construit poate chiar înainte de criză, pe care nu își permit să le păstreze goale atâția ani la rând. Și cum prețul este cea mai puternică și convigătoare armă, mulți recurg la ieftiniri permanente.

"Conform «Real Estate Professionals Sentiment», un studiu realizat în rândul profesioniştilor din domeniul imobiliar, în ianuarie 2011, preţurile pentru imobilele noi vor scădea cu 10%", spune Cătălin Scripcaru, preşedintele CENTURY 21.

În plus, el estimează că volumul tranzacţiilor cu apartamente va rămâne relativ scăzut, la nivelul celui înregistrat anul trecut. Multe dintre apartamentele noi vor rămâne în stoc din cauza "neadaptării" acestora la preferinţele cumpărătorilor.

Tocmai de aceea, din toate tranzacțiile înregistrate anul trecut la Oficiile de Cadastru, doar 0,2% au fost reprezentate de achiziţiile de apartamente noi. Totuși, teoria ieftinirii este contrazisă însă de omul de afaceri Ion Țiriac. Acesta este de părere că ne aflăm în fața unui minim istoric, de unde piața nu va putea merge decât în sus.

"Niciodată preţul ăsta n-o să mai vină înapoi, atât de scăzut. După părerea mea, imobiliarul îşi va reveni în momentul în care românul care are nevoie de 2 milioane de apartamente în ţara asta îşi va da seama că nu mai prinde trenul dacă nu îl ia acum. Cu o singură condiţie: ca băncile să joace", a precizat Ţiriac pentru Gândul.

Anul trecut s-au vândut 1.000 de apartamente noi, la nivel naţional.

Pe segmentul apartamentelor vechi se păstrează același trend de anul trecut, poate ceva mai temperat.

"Preţurile apartamentelor din Bucureşti au scăzut anul trecut cu 10%-15%. Pe segmentul vechi, preţurile apartamentelor din Capitală vor mai scădea în 2011 cu maximum 10%, existând premise reale şi pentru o stabilizare", spune Alexandru Pricop, managing partner în cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania.

"Încă nu se pune problema creşterii preţului, nu există fundamente în piaţă pentru aşa ceva, respectiv o cerere dublată şi de posibilităţi financiare de a achita locuinţele. Consider că preţurile apartamentelor se vor menţine pe o pantă descendentă, însă nu vom mai asista la scăderile "dramatice" din 2009 şi 2010.", explică Răzvan Muntean, directorul general imopedia.ro.

Piaţa proprietăţilor de lux

Chiar și segmentul de lux va fi ceva mai liniștit anul acesta. Prețul de vânzare în zonele premium este de 2.000 - 3.000 de euro, nivel la care piața pare să se fi oprit anul trecut, după ce cu un an înainte întreaga piață de lux părea să se prăbușească în fața crizei imobiliare.

"Pe segmentul rezidenţial de lux, anul 2009 a marcat o scădere bruscă, de circa 30-40%, urmată de o stagnare care probabil că se va menţine şi anul acesta", estimează Mihnea Şerbănescu, directorul general al DTZ Echinox.

Piața pare deci să se fi așezat, deși la un nivel scăzut. Este de așteptat ca unii speculatori să încerce să forțeze piața cu un preț mai mare, dar este vorba în special despre persoane fizice care au un singur apartament la vânzare și care nu se grăbesc să îl vândă. Aceștia nu au însă șanse reale să influențeze piața.

Cifra este cu 23% mai mică decât cea înregistrată în 2009, potrivit datelor companiei de consultanţă Colliers. Astfel, totalul lo0cuințelor vândute este de 577.023 unități.


28 March 2011