0-691-2210121220casestefanesti_am43.jpgÎn zonele rezidenţiale cu tradiţie din Capitală, preţurile depăşesc adesea puterea de cumpărare a celor mai mulţi dintre cei care aspiră la o casă nouă. În acelaşi timp însă, în Capitală sau la periferia acesteia se conturează noi poli de dezvoltare.

Popeşti Leordeni sau Ştefăneşti intră în forţă pe harta afacerilor imobiliare. În acelaşi timp, Otopeniul, Mogoşoaia sau Chitila rămân în continuare ţintele predilecte ale celor care doresc un apartament sau o vilă nouă la marginea Marelui Oraş.

Irina Petrescu, sales manager al companiei Esop Consulting, spune că Siseştiul este una dintre zonele cu cel mai ridicat potenţial de dezvoltare în următorii ani. "Printre principalele puncte forte ale acestei locaţii se numără accesul uşor către DN 1, dar şi către Şoseaua Bucureşti-Târgovişte, proximitatea lacului şi a pădurii Băneasa", afirmă Irina Petrescu. La acestea se mai adaugă o bună sistematizare a străzilor, dar şi apropierea de aeroport.

În apropiere, la Odăi, dezvoltatorul Globe Trade Center Romania (GTC) construieşte deja 1.300 de apartamente. Felicity Residentials va fi construit pe o suprafaţă de zece hectare de teren şi presupune o investiţie totală de aproximativ 130 milioane de euro. Suprafeţele apartamentelor vor fi cuprinse între 60 şi 200 de metri pătraţi, iar un metru pătrat va costa circa 1.370 de euro, plus TVA.

Dezvoltatorii au punctat, la momentul lansării, că avantajul pe care îl aduc cumpărătorilor este spaţiul de trei ori mai generos decât cel dintr-un produs similar situat în interiorul Capitalei. Astfel, doar un sfert din suprafaţa totală de 10 hectare este ocupat de clădiri, iar alte 30 - 35 de procente sunt reprezentate de spaţiul verde, iar restul de spaţii publice.

Mii de apartamente noi la Ştefăneşti Reprezentantul Esop Consulting subliniază că în această zonă predomină construcţiile cu regim redus de înălţime, accentul fiind pus pe linişte şi intimitate. „Dacă iniţial aici s-au construit complexuri de vile, acum există tendinţa de a se investi în blocuri de tip vilă, creându-se mini-condominiumuri prevăzute cu toate facilităţile.

În prezent, preţul metrului pătrat construit în zonă variază între 1.300 şi 1.800 de euro", spune Irina Petrescu. O altă zonă cu potenţial identificată de specialiştii din piaţă este Ştefăneştiul. Călin Clinciu, director de comunicare al agenţiei imobiliare Euroest, afirmă că zona de nord a Bucureştiului va atrage în continuare cele mai multe investiţii din segmentul afacerilor rezidenţiale.

„Pe lângă aceste locaţii tradiţionale, precum Otopeni, Buftea sau Mogoşoaia, se mai conturează şi altele noi. Una dintre acestea este comuna Ştefăneşti", spune Călin Clinciu. Iar ultimele mişcări ale dezvoltatorilor din rezidenţial par să îi dea dreptate.

Compania spaniolă Fadesa derulează în regiune o investiţie de aproximativ 850 milioane de euro. În urma acesteia urmează să apară în zonă aproximativ 12.000 de case, situate pe o suprafaţă de aproximativ 650.000 de metri pătraţi. În zonă sunt deja prezenţi şi alţi dezvoltatori, de un calibru mai mic. Real Construction Companies scoate pe piaţă apartamentele de la Hydra Residence, locuinţe cu o suprafaţă maximă de 76 de metri pătraţi.

Tot pe apartamente în Ştefăneşti mizează şi cei de la Terra Vision care au investit anul acesta 25 milioane de euro în extinderea ansamblului rezidenţial Terra Residence. „Chiar şi în aceste condiţii, autostrada este un factor decisiv în creşterea pe viitor a importanţei acestei zone", concluzionează reprezentantul Euroest.

Popeşti Leordeni, ţinta constructorilor de apartamente Specialiştii de la Esop Consulting mai identifică şi alte locaţii cu un potenţial crescut pentru dezvoltarea de proiecte destinate clasei medii. Astfel, ei spun că oraşul Popeşti Leordeni, dar şi Prelungirea Ghencea au o serie de caracteristici care îi fac să afirme că, pe viitor, vom asista la o puternică ascensiune a acestora pe piaţa imobiliară.

Argumentele Popeşti Leordeniului ţin, fără îndoială, de apropierea de Bucureşti, dar şi de faptul că potenţialul client va găsi aici toate utilităţile. Existenţa mijloacelor în transport în comun, apropierea staţiei de metrou, precum şi un preţ în continuare atractiv al terenului fac din Popeşti Leordeni o ţintă a multor constructori de apartamente. Prelungirea Ghencea beneficiază de avantajul unui plan de urbanism bine conturat şi de apropierea de linia de centură şi de Autostrada Bucureşti-Piteşti.

Tot o dezvoltare a sudului este estimată şi de Monica Marin, manager al companiei EuroMetropola. „Printre zonele ignorate sau prea puţin dezvoltate până în prezent, se numără zona Săbăreni - Bacu, unde sunt semnele iniţierii unor proiecte de anvergură în viitorul apropiat", declară reprezentantul companiei imobiliare.

Ea precizează totodată că „în sud, localităţi precum Frumuşani sau Vidra oferă bune perspective pentru dezvoltări rezidenţiale, dar deocamdată au atras doar atenţia investitorilor individuali". Primele cartiere de vile din Pipera sunt deja istorie, deşi în zonă se ridică noi şi noi case. Marşul către terenuri ieftine, pe care ulterior să construiască locuinţe, îi conduce pe investitori către Chitila, Tărtăşeşti, Popeşti Leordeni, Berceni, Crevedia sau Jilava. Iar apartamentul este produsul-rege. El aduce cel mai ridicat profit. Se construiesc însă şi cartiere de vile de mari dimensiuni. Locaţiile în care sunt în curs de realizare astfel de proiecte fiind Corbeanca, Cernica, Tărtăşeşti, Popeşti Leordeni sau Tunari.

Cartierele consacrate, suprasaturate Existenţa unei cereri susţinute este evident motivul pentru care investitorii construiesc şi vând case la distanţe apreciabile de centrul oraşului. Preţul metrului pătrat al apartamentelor din blocurile vechi din cartierele consacrate a înregistrat o creştere galopantă. Un studiu recent al companiei Coldwell Banker arata că un apartament în Vitan putea fi achiziţionat acum opt ani cu suma de 5.500 de euro. În prezent, preţul aceluiaşi imobil este de 85.000 de euro.

Autorii studiului explică avansul impresionant al preţului şi printr-o modificare a structurii populaţiei din zonă. În apropierea mallului din Vitan s-au mutat persoane cu venituri mai mari, vechii locatari fiind forţaţi să se îndrepte către zone mai ieftine, dar şi mai periferice.

Terenurile care se pretează unor noi ansambluri de blocuri au fost în bună măsură securizate de investitori, iar construcţia noilor locuinţe va fi finalizată în cursul anului viitor. În această perioadă peste 1.400 de apartamente vor avea noi proprietari numai în cele trei mari complexuri din Vitan: Platinum Towers, New Town Residence şi Incity Residence. De aceea, dincolo de acest termen, apariţia unor noi dezvoltări în zonă este tot mai improbabilă.

Sursa

31 July 2007