Casele cu suprafeţe generoase au revenit în preferinţele clienţilor americani, după o perioadă îndelungată în care locuinţele cu spaţii reduse reprezentau prima alegere a cumpărătorilor imobiliari. Specialiştii pun acest fapt pe seama reluării activităţii economice şi vorbesc cu optimism despre sfârşitul crizei locuinţelor.

30693-bg_home.jpgSuprafaţa medie a locuinţelor nou-construite în SUA a urcat simţitor, în ultimii trei ani, arată un raport al Institutului American de Statistică. Astfel, în 2012, suprafaţa medie a unităţilor rezidenţiale noi a atins un nivel record de 214 metri pătraţi, în creştere cu 8% faţă de anul 2009.

Preferinţa americanilor pentru case cât mai spaţioase, cu terenuri aferente generoase, este cunoscută în întreaga lume, concept descris ideal de termenul „McMansion” (trad: McConac). Însă odată cu înăsprirea condiţiilor economice, americanii au început să se orienteze către locuinţe mai mici, iar suprafaţa medie a locuinţelor noi a scăzut numai în doi ani cu şase procente, ajungând la 198 mp. Analizele indicau că zilele conacelor spaţioase se apropie de final, iar specialiştii estimau că urmează noi vremuri, în care tinerii clienţi imobiliari vor alege locuinţe cu suprafeţe modeste. Totodată, interesul clienţilor pentru proprietăţile extra-urbane (vile şi loturi de teren cu suprafeţe generoase) scăzuse considerabil.

Bugetul, singurul impediment în calea unei case mai mari

„Consumatorii americani nu doresc să facă economie de spaţiu, însă mulţi dintre ei nu şi-l mai permit. Acum, că economia a reintrat pe un făgaş pozitiv, cererea pentru locuinţe mai mari creşte din nou”, declară pentru CNN Jeffry Roos, director regional al dezvoltatorului Lennar.

Asociaţia Naţională a Dezvoltatorilor Rezidenţiali a efectuat un studiu la sfârşitul lui 2012, în urma căruia a reieşit că majoritatea cumpărătorilor imobiliari preferă ca noua locuinţă să aibă o suprafaţă medie de 206 metri pătraţi. Actuala preferinţă a clienţilor către locuinţe mai spaţioase este confirmată şi de brokerii imobiliari, dar şi de dezvoltatori: preşedintele companiei de construcţii GL Homes declară că suprafaţa medie a unităţilor ridicate în 2013 este cu 7% mai mare decât a celor construite în primele cinci luni ale lui 2012.

„Oamenii sunt programaţi să vrea spaţii de locuit din ce în ce mai mari. După ce studiază piaţa, clienţii ajung să cumpere o casă mai mare decât îşi doreau iniţial, nu una mai mică. Criză sau perioadă de înflorire economică, clienţii noştri mereu sfârşesc prin a avea o casă cu circa 20% mai mare decât în proiectul iniţial, unde suprafaţa era deja destul de generoasă”, spune Fred Cooper, reprezentantul Toll Brothers, cel mai mare dezvoltator american de locuinţe de lux.

Pe de altă parte, există şi experţi care contrazic aceste teorii şi consideră că aceste preferinţe sunt în strânsă legătură cu actualele condiţii de creditare şi cu faptul că nu oricine îşi mai permite în prezent achiziţia unei locuinţe. Predilecţia către cămine mai mari ar fi mai estompată dacă băncile ar înlesni creditarea pentru clienţii cu venituri mici şi medii, iar odată ce condiţiile de creditare vor reveni la normal, va scădea şi suprafaţa medie a unităţilor rezidenţiale.

CITEȘTE ȘI: Proprietari înduplecaţi să-şi vândă locuinţa, de către agenţi imobiliari creativi. Află unde!

 

13 June 2013