Anuala de Arhitectură organizată de Ordinul Arhitecţilor filiala Bucureşti a desemnat joi seara, 7 iulie, câştigătorii. ZIP&BDX Studio a primit un premiu la secţiunea „Arhitectură - proiecte social culturale", pentru o lucrare comisionată de stat. Este vorba de Pavilionul Stejarul pentru Hidroelectrica, situat pe cursul râului Bistriţa.

19653-pavilion3_05714500.jpg"Peste tot în lume statul contractează pentru spaţiile publice birouri de arhitectură puternice, recunoscute pentru calitatea în arhitectură, pentru că se doreşte crearea de clădiri emblematice. Acest premiu este un prim pas către normalitate şi sperăm că tot mai multe birouri să aibă ocazia de a lucra pentru astfel de proiecte cu libertate de creaţie, chiar dacă este vorba despre lucrări de stat" a declarat arhitectul Marius Călin, membru fondator ZIP&BDX STUDIO.

Pavilionul Stejarul este o lucrare cu un înalt grad de dificultate tehnică, care a presupus mult efort din partea arhitecţilor şi a constructorilor, pentru un rezultat pe măsură. Pavilionul este amplasat în vecinătatea clădirii Hidrocentralei şi respectă cele două elemente cheie: locarea într-un ambient montan, pe cursul unei ape, printre copaci, dar în apropiere de o centrală hidroelectrică. Transparenţa a jucat un rol principal în elaborarea conceptului, fiind extrem de importantă relaţia interiorului cu exteriorul. Se remarcă situarea la marginea malului, în consolă. Lucrarea a fost prezentată de numeroase publicaţii prestigioase internaţionale de arhitectură.

Biroul de arhitectură a fost creat în 2004 de arhitecţii Marius Călin şi Roxana Roşca, după ani de experienţă în proiectare pe pieţele de arhitectură din Statele Unite, Taipei şi Shanghai. Ambii arhitecţi au studiat iniţial la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu din Bucureşti, pentru ca ulterior să îşi completeze educaţia în arhitectură la Universităţi din Franţa şi Statele Unite. Marius Călin a predat la o serie de şcoli de arhitectură din SUA, fiind şi cetăţean american. Roxana Roşca a lucrat, printre altele, la a doua cea mai mare companie de arhitectură de interior din Asia.


Sursa

11 July 2011