Preţul aurului a înregistrat anul trecut cel mai însemnat declin din ultimii 30 ani, ajungând în luna decembrie la 1.195 dolari/uncie, minimul ultimilor trei ani. Devalorizarea aurului cauzează pagube masive în rândul marilor posesori de metal preţios – banca centrală elveţiană raportează pierderi în valoare de 10 miliarde dolari pentru anul 2013.

32687-aur.jpgBăncile centrale, investitorii şi colecţionarii de monede din întreaga lume sunt afectaţi puternic de devalorizarea aurului. Metalul preţios a înregistrat de-a lungul lui 2013 o scădere de aproape 30%, cea mai abruptă coborâre a preţului din 1981 încoace. 

Cu toate acestea, pierderile sunt deocamdată doar pe hârtie, atât timp cât posesorii nu tranzacţionează la preţul actual, subliniază specialiștii internaționali. 

  • Rezervele de aur ale băncilor centrale din întreaga lume se ridică la circa 1.350 miliarde dolari, în creştere cu 60% faţă de anul 2008
  • Deţinerile de aur ale băncilor centrale au coborât cu 350 miliarde dolari în primele zece luni ale lui 2013, conform estimărilor Wall Street Journal

Băncile naţionale din statele dezvoltate şi-au micşorat rezervele de aur în ultimii 10 ani, iar acestea au fost preluate cu precădere de instituţii din ţări cu economii emergente. Acestea achiziţionează metalul preţios în încercarea de a-şi diversifica rezervele, explică specialiştii internaţionali. De asemenea, anumiţi investitori au considerat în ultimii ani metalul preţios ca fiind cea mai sigură investiţie, dar în urma devalorizării puternice înregistrate anul trecut şi-au redus simţitor deţinerile de active de pe piaţa aurului, cele mai cunoscute exemple fiind John Paulson şi George Soros.

Banca Elveţiei anunţă pierderi masive şi ia măsuri

Una dintre instituţiile care a recunoscut public însemnătatea pierderilor înregistrate din cauza devalorizării aurului este Banca Naţională a Elveţiei, ce deţinea peste 1.000 tone aur la sfârşitul lunii septembrie. Rezervele de aur ale acestei instituţii s-au depreciat anul trecut cu 16,6 miliarde dolari, dar datorită câştigurilor determinate de rezervele de valută, pierderile au fost limitate la 10 miliarde dolari.

Astfel, pentru prima dată în istoria sa de 107 ani, banca centrală elveţiană a anulat plata dividendelor pentru 2013. Mai mult, tot ca o premieră a ultimelor două decenii, reprezentanţii instituţiei au anunţat că nu se vor face transferuri suplimentare către cantoane şi către guvernul central, deoarece aceste plăţi sunt finanţate din profit.

 

VEZI AICI: Cum arată sute de tone de aur la un loc? Banca Angliei a permis filmarea unui material de excepţie, în seifurile instituţiei (VIDEO)

 

7 January 2014