Închirierea unui apartament la malul mării este o variantă mult mai accesibilă decât cazarea la un hotel şi mult mai confortabilă decât locuitul „în gazdă”. Cererea a tot urcat în ultimii ani, astfel că ofertele de acest tip s-au înmulţit simţitor în Constanţa şi în Mamaia. Apartamentele sunt pentru toate gusturile, iar preţurile variază în funcţie de avantaje, spun consultanţii imobiliari locali.

34534-ksvf.jpgSezonul estival pare să fie abia la început, din cauza vremii ploiase din ultima perioadă. Drept urmare, litoralul românesc încă nu este aglomerat, iar clienţii interesaţi încă mai pot găsi locuinţe de închiriat. Cu toate că cererea este uşor mai mică decât anul trecut, proprietarii de apartamente din Constanţa rămân optimişti, ştiind că cele mai lunile de vârf sunt iulie şi august.

„Acesta este unul dintre sezoanele de interes pentru piaţa chiriilor din Constanţa, atât pentru proprietarii care închiriază în regim hotelier, cât şi pentru cei care caută chiriaşi pe termen lung. Pe acest segment, se observă o scădere a cererii comparativ cu anii trecuţi, însă nu este semnificativă. Faţă de anul 2013, este o uşoară scădere, dar perioada de vârf abia începe”, declară Clara Stan Soponaru, director comercial Access Real Estate.

„Cele mai bune proprietăţi s-au închiriat încă din primăvară sau chiar de toamna trecută, dar încă mai sunt oferte şi pentru clienţii care abia acum se preocupă de închirierea unui apartament în Constanţa. Sigur, au rămas locuinţele din zone mai puţin interesante sau cu preţuri de închiriere cam măricele, dar încă mai sunt proprietari care caută clienţi”, completează Valentin Secăianu, broker imobiliar în cadrul Estate Plus.

Apartamentele similare costă de trei-patru ori mai puţin în Constanţa, faţă de Mamaia

Locuinţele cu vedere la mare sunt cele mai apreciate de turişti, însă de multe ori, aceştia sunt dispuşi să renunţe la privelişte, dacă pot face economii. De asemenea, proprietarii sunt dispuşi să coboare mult preţul, pentru clienţii decişi să stea o perioadă mai lungă.

„O garsonieră modestă se închiriază cu 80 lei/noapte, dar preţul creşte în cazul uneia care arată foarte bine şi este spaţioasă. Sigur că preţurile se negociază, în funcţie de perioada de închiriere. De exemplu, avem un apartament cu patru camere, care nu are vedere către mare, dar nu se află la o distanţă mare de plajă. Proprietarul îl închiriază cu 100 lei/noapte, dacă este vorba de o lună întreagă (ceea ce înseamnă mai puţin de 700 euro/lună). Vorbim aici numai de Constanţa, Mamaia este total separată, acolo sunt alte preţuri”, exemplifică directorul companiei Access Real Estate.

  • În Constanţa, preţul de închiriere al garsonierelor porneşte de la 80 lei/noapte şi poate ajunge la 200 lei/noapte, iar cel al apartamentelor cu două camere pleacă de la 100 lei/noapte şi merge până la 300 lei/noapte
  • În Mamaia, preţul de mediu de închiriere al unui apartament cu două camere este de 70 euro/noapte în timpul săptămânii şi 100 euro/noapte în week-end

În Mamaia, piaţa apartamentelor închiriate în regim hotelier a explodat în ultimii ani – s-au construit numeroase proiecte, unele de anvergură, aşa că numărul ofertelor a urcat considerabil. În ciuda acestui fapt, preţurile sunt departe de a fi modeste, cel puţin pentru angajaţii cu venituri medii. Dar chiar şi turiştii înstăriţi sunt interesaţi de reduceri, iar cei care vor să stea o perioadă mai lungă negociază puternic preţul. Potrivit consultanţilor imobiliari, proprietarii sunt dispuşi să accepte un preţ cu până la 50% mai mic de la clienţii care închiriază pentru cel puţin o lună.

Economia schimbă obiceiurile de vacanţă: creşte cererea pentru apartamente închiriate în regim hotelier

În trecut, apartamentele din Constanţa erau închiriate cu precădere de cei veniţi la mare în interes de serviciu, în timp ce turiştii veniţi să se relaxeze preferau camerele de hotel. Această regulă nu mai este însă valabilă, raportul s-a schimbat radical, potrivit consultanţilor imobiliari. Companiile şi-au revizuit bugetele, iar numărul angajaţilor din ţară detaşaţi pe litoral s-a micşorat semnificativ. Pe de altă parte, mulţi turişti consideră că preţurile hotelierilor români sunt exagerate, aşa că varianta închirierii unui apartament a devenit din ce în ce mai atractivă.

„Oamenii au devenit mult mai atenţi cu banii, în ultimii ani, la orice capitol. Nu renunţă la concediul anual sau cele câteva zile la mare, dar în loc să stea la hotel, din ce în ce mai mulţi au început să prefere să închirieze un apartament. Nu doar că scutesc bani în ceea ce priveşte cazarea, dar îşi şi gătesc acasă, ceea ce e mult mai ieftin decât să mănânce la restaurant. şi nu vorbesc aici numai de familii, ci şi de tinerii care vin doar la sfârşit de săptămână”, arată reprezentantul companiei Estate Plus.

„Preţurile practicate de hotelurile din Mamaia sau Constanţa sunt, de multe ori, la acelaşi nivel cu cele din străinătate, dar calitatea serviciilor nu reuşeşte să ţină pasul. Când e vorba de acelaşi buget, din ce în ce mai mulţi turişti optează pentru o vacanţă peste hotare. Dacă aleg litoralul românesc, atunci nu sunt dispuşi să cheltuiască aceeaşi sumă, aşa că închirierea unui apartament devine varianta ideală”, încheie Mioara Butnaru, managerul agenţiei Ovidimobiliare.

VEZI ȘI ALTE SUBIECTE INTERESANTE:

 

3 July 2014