Varietatea ofertelor, de pe piața construcțiilor, poate fi debusolantă pentru clienți. Produse similare se vând cu diferențe de preț simțitoare, ceea ce îi face pe clienți să aibă dubii asupra tuturor proprietăților. Cele mai ieftine locuințe îi fac pe potențialii cumpărători suspicioși în fața calității. Locuințele mai scumpe însă, îi fac să se întrebe dacă nu cumva au prețul mai mare doar din cauza unei marje de profit mai mare. În orice caz, teoriile sunt greu de verificat iar dubiul rămâne cu clienții chiar și după momentul achiziției. Pentru a desluși misterul pieței de construcții, precum și diferențele de preț care pot apărea, ei trebuie să înțeleagă modul în care funcționează acest segment.

40101-constructie.jpgLa târgurile de locuințe, la târgurile de construcții, pe internet sau prin cunoscuți, cei care caută oferte de construcție găsesc cu ușurință prețuri care fluctuează, în general, între 350 și 1.000 euro/mp. Diferența este mare și frapează, cu atât mai mult cu cât apartamente sau case similare, situate în aceeași zonă, se vând cu un tarif atât de fundamental diferit.  

Clienții se întreabă dacă prețul este direct proporțional cu calitatea lucrării, sau profesionalismul echipei. Ei mai bănuiesc că, în cazul prețului mic, sunt costuri ascunse care urmează să ridice prețul final până la nivelul altei firme care vinde inițial mai scump. Deci prețul mic ar fi doar un cârlig de prindere a clienților mai grăbiți, mai economi, mai puțin cunoscători”, explică pentru IMOPEDIA.ro Viorel Badea, manager firmă de construcții.

Prețul ridicat nu este echivalent cu calitatea construcției, în ochii clienților

Pe de altă parte, nici prețurile mari nu sunt ferite de dubiile clienților. Chiar și cei care nu au încredere în constructorii care se vând ieftin se întreabă totuși cum reușesc aceștia să obțină un asemenea tarif și dacă nu cumva dezvoltatorii mai scumpi aleg prețul mai mare doar pentru a obține profit mai repede și mai ușor.

Construcția în sine costă la fel pentru toată lumea. Materialele au același preț, arhitecții au, în general, același tarif iar autorizațiile costă cam la fel peste tot. Diferența se face prin teren și finisaje. O mare parte din diferența de preț se găsește în prețul terenului, care variază foarte mult în funcție de poziționare. În general, nu se mai găsesc dezvoltatori care să țintească profituri mari, se mulțumesc cu profituri rezonabile”, explică pentru IMOPEDIA.ro Nistor Bocăneală, consultant imobiliar metropolitan Business.

Cu cât mai mulți intermediari între fabrică și șantier, cu atât mai mare este prețul

Un alt aspect care crește prețul este numărul intermediarilor folosiți. Dacă echipa de construcții se ocupă în mod direct de achiziții, are relații directe la fabrică și livrează direct pe șantier, atunci prețul solicitat este mai mic. Altfel, manopera și materialele încă se află la cel mai mic nivel, de la instaurarea crizei imobiliare.

Constructorii pot să lucreze direct sau prin firme. Pot să aibă schele sau să închirieze schele sau utilaje. Să aibă destui muncitori sau să îi plimbe între șantiere, pentru a termina mai multe proiecte deodată. Pot să aibă parteneri direct la fabrici, sau să cumpere materialele de construcții din diverse magazine. Toate acestea se reflectă în mod direct în prețul final, iar cu cât mai puțini sunt intermediarii, cu atât prețul este mai mic”, continuă Viorel Badea, constructor.

De altfel, forța de muncă poate să fie cea mai mare problemă a constructorilor, în această perioadă. Meseriașii sunt greu de găsit, motiv pentru care bugetul alocat acestora ar putea să crească, anul acesta, compensând ieftinirile de pe piața materialelor de construcții.

CITEȘTE ȘI: 

5 May 2016