Întreaga lume are ochii îndreptați către prețul petrolului, unul dintre cei mai temuți indicatori financiari ai momentului. Acesta a atins valori extrem de scăzute, în ultimul timp, ceea ce i-a făcut pe specialiști să spună că, statistic vorbind, există 70% șanse ca întreaga lume să intre din nou într-o perioadă de recesiune economică. Lucrurile sunt cu atât mai grave cu cât producția de petrol este încurajată masiv, la nivel înalt, în ciuda faptului că oferta a depășit îngrijorător de mult cererea.

39060-pret_petrol.jpgAtunci când prețul petrolului este în cădere liberă, soarta întregii economii globale este amenințată. Indiferent dacă este vorba despre statele puternice sau cele emergente, despre companii mari sau mici, despre salariați, pensionari sau șomeri, siguranța financiară a tuturor este pusă în pericol. Tocmai de aceea, în ultimele zile, întreaga lume asistă cu teamă la evoluția prețului petrolului. Iar ceea ce se întâmplă nu este deloc încurajator.

Nu este vorba despre speculații sau previziuni, nu este vorba despre pesimism sau exagerări. Este vorba despre statistici. Deci istoria a dovedit că atunci când prețul petrolului scade sub 35 de dolari pe baril, atunci există o șansă mai mare de 70% să urmeze o perioadă de recesiune a economiei mondiale. Iar prețul petrolului a scăzut sub 35 de dolari pe baril”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro analistul economic Tudor Ionescu.  

În funcție de prețul petrolului se stabilesc cursul de schimb, șomajul, disponibilizările sau investițiile

În funcție de evoluția prețului petrolului se stabilesc bugetele și planurile de afaceri deopotrivă pentru companii și țări. La prețul petrolului se raportează întreaga lume atunci când se vorbește despre cursul de schimb valutar, șomaj, disponibilizări, investiții sau deficite. Iar realitatea este că lucrurile au mers spre rău, în ultimul an.

În 2015 a existat un trend al recordurilor negative. În primul rând, s-a simțit o cădere cu 50% față de maximul anului 2014. Apoi, calculele globale, de final de an, au arătat și o scădere de aproape 40% față de nivelul de la începutul anului. În ultimele 18 luni, prețul petrolului a scăzut cu 70%. Tot cu aceste procente s-au prăbușit și giganții din domeniile conexe: companiile de producție, de exploatare, de servicii sau transport au suferit pierderi masive, greu de stabilizat”, continuă analistul economic.

Țările care produc sau exportă petrol încearcă să reducă dependența bugetului față de prețul petrolului

Același impact negativ s-a simțit în mod direct și asupra țărilor care exportă sau produc petrol. În cazul statelor exportatoare, deficitele bugetare au atins cote alarmante, iar monedele naționale au intrat în picaj, iar Rusia este un exemplu elocvent. Țări precumIran sau Arabia Saudită încearcă soluții alternative, care să reducă dependența bugetară față de exportul de petrol.  Toate aceste țări își ajustează acum nivelul estimat al prețului petrolului, pentru a putea face față provocărilor care urmează, pentru că la nivel internațional se fac presiuni pentru creșterea nejustificată a producției de petrol.

Producția petrolului a avut o creștere bruscă la sfârșitul lui 2013, când media zilnică la nivel de producție a fost cu trei milioane de barili mai mare decât media anilor anteriori. Giganții din domeniu produceau și cu șase milioane de barili mai mult pe zi. În doi ani, producția de petrol s-a majorat cu 5%, cererea a fost depășită cu mult de ofertă, dar producția continuă în același ritm alert”, explică analistul economic.

De altfel, chiar și faptul că nu există o cerere competitivă de petrol este un semnal că ar urma o recesiune economică. Cu toate acestea, experții din domeniu estimează o majorare a excedentului de petrol cu 1,8 milioane de barili pe zi. Aceste cifre sunt justificate de OPEC – Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, prin faptul că este permisă de tehnologia modernă de exploatare a petrolului. Potrivit OPEC, această majorare era necesare pentru a ieși în întâmpinarea cererii potențiale care, în lipsa acestui avans, ar fi depășit oferta chiar anul acesta. Mai mult, aceeași organizație militează pentru liberalizarea producției prin eliminarea limitării zilnice, fapt care s-ar putea concretiza chiar anul acesta. O asemenea schimbare poate conduce la un excedent de petrol atât de mare încât poate reduce prețul petrolului la cel mai redus nivel din toate timpurile.

CITEȘTE ȘI:

13 January 2016