Stagnare sau o scădere de cel mult 15%. În acest interval va evolua în 2011 preţul apartamentelor, au declarat pentru gândul jucători importanţi ai pieţei rezidenţiale locale.

17285-ion-tiriac-victor-ciupuliga.jpgCreşterea economică, nivelul dobânzilor sau eventuale modificări aduse programului "Prima Casă" se numără printre factorii care ar putea avea un impact semnificativ asupra numărului de tranzacţii realizate, precum şi asupra nivelului la care acestea se vor încheia.

Notă discordantă face opinia omului de afaceri Ion Ţiriac, care afirma că ne aflăm în faţa unui minim al preţului locuinţelor şi că revenirea pieţei de profil este iminentă. "Cu o condiţie", precizează însă Ţiriac.

"Preţurile apartamentelor din Bucureşti au scăzut anul trecut cu 10%-15%. Pe segmentul vechi, preţurile apartamentelor din Capitală vor mai scădea în 2011 cu maximum 10%, existând premise reale şi pentru o stabilizare", spune Alexandru Pricop, managing partner în cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania. El subliniază însă că evoluţia preţurilor pe segmentul rezidenţial va depinde în primul rând de eventuala stabilizare economică şi de creşterea consumului. Şi viitorul programului guvernamental "Prima Casă" are un impact deosebit asupra pieţei. "În lipsa unei variante noi a programului Prima Casă, este posibil ca preţurile să scadă pe segmentul nou cu mai mult de 15%", a adăugat Pricop.

"Pe segmentul rezidenţial de lux, anul 2009 a marcat o scădere bruscă, de circa 30-40%, urmată de o stagnare care probabil că se va menţine şi anul acesta", estimează Mihnea Şerbănescu, directorul general al DTZ Echinox. Reprezentantul agenţiei imobiliare precizează că, în prezent, preţul de vânzare al unui metru pătrat construit premium variază între 2.000 şi 3.000 de euro. "2012 ar putea aduce o creştere uşoară, de 5-10% pe an", susţine şeful DTZ. Argumentele sale sunt creşterea economică şi scăderea preconizată a dobânzilor care "vor consolida sentimentul de încredere, ceea ce va stimula cererea".

"Încă nu se pune problema creşterii preţului, nu există fundamente în piaţă pentru aşa ceva, respectiv o cerere dublată şi de posibilităţi financiare de a achita locuinţele", ne-a explicat Răzvan Muntean, directorul general al imopedia.ro, un portal specializat în tranzacţii imobiliare. El consideră că şi anul acesta preţurile apartamentelor se vor menţine pe o pantă descendentă, însă crede că nu vom mai asista la scăderile "dramatice" din 2009 şi 2010. "Avem în continuare o piaţă majoritară a locuinţelor vechi, care încă sunt mult mai accesibile nivelurilor de venit din prezent, atât din punct de vedere al preţului de achiziţie, cât şi al costului ulterior de întreţinere", concluzionează Muntean.

Despre o scădere a preţului apartamentelor noi vorbeşte şi Cătălin Scripcaru, preşedintele CENTURY 21. "Conform «Real Estate Professionals Sentiment», un studiu realizat în rândul profesioniştilor din domeniul imobiliar, în ianuarie 2011, preţurile pentru imobilele noi vor scădea cu 10%", spune reprezentantul agenţiei imobiliare. În plus, el estimează că volumul tranzacţiilor cu apartamente va rămâne relativ scăzut, la nivelul celui înregistrat anul trecut. Multe dintre apartamentele noi vor rămâne în stoc din cauza "neadaptării" acestora la preferinţele cumpărătorilor, nuanţează Scripcaru.

În termeni mult mai optimişti descrie însă viitorul imobiliarului autohton omul de afaceri Ion Ţiriac. El declara recent, în cadrul emisiunii "După 20 de ani" de la ProTv, că piaţa îşi va reveni în 2012. "Niciodată preţul ăsta n-o să mai vină înapoi, atât de scăzut", spunea Ţiriac. "După părerea mea, imobiliarul îşi va reveni în momentul în care românul care are nevoie de 2 milioane de apartamente în ţara asta îşi va da seama că nu mai prinde trenul dacă nu îl ia acum. Cu o singură condiţie: ca băncile să joace", preciza omul de afaceri.

Vânzările de locuinţe noi, la cota de avarie

Foamea de locuinţe noi a românilor este un mit pe care statisticile nu îl mai confirmă. Vânzările de astfel de proprietăţi au scăzut de circa şapte ori faţă de anii de boom ai pieţei. Constructorii de locuinţe au reuşit anul trecut "performanţa" de a vinde numai 1.000 de apartamente noi, la nivel naţional. Cifra este cu 23% mai mică decât cea înregistrată în 2009, potrivit datelor companiei de consultanţă Colliers. Astfel, din totalul de 577.023 de proprietăţi imobiliare tranzacţionate în 2010, conform înregistrărilor de la Oficiile de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, mai puţin de 0,2% au fost reprezentate de achiziţiile de apartamente noi.


Sursa

29 March 2011