Producătorii de aur se aşteaptă la o scumpire a metalului preţios, în următoarele 12 luni. După o slabă performanţă în ultimii doi ani, când preţul aurului a scăzut cu peste 35% faţă de vârful înregistrat în 2011, jucătorii din domeniu sunt optimişti că acest segment îşi va reveni.

32568-aur.jpgCotaţia internaţională a aurului a coborât semnificativ faţă de vârful atins în urmă cu doi ani: preţul metalului galben a ajuns la aproape 1.200 dolari/uncie, de la 1.900 dolari/uncie în 2011. Deşi a fost cea mai slabă perioadă a ultimei decade, aproape 50% dintre producătorii de aur din întreaga lume se aşteaptă la o uşoară revenire a preţului, în 2014, arată analiza anuală „PwC  Gold, silver and copper price report”.

RECOMANDARE Aur vs. diamante: măsuri de protecţie financiară cu profit pe termen lung

De asemenea, jucătorii din acest segment anticipează o creştere a preţului argintului pentru perioada următoare, deşi acesta a fost metalul cu cea mai slabă evoluţie în 2013, devalorizându-se cu 40%. În acelaşi timp, s-a înregistrat o reducere a preţului cuprului, acesta ajungând la 3 dolari/livră (de la 3,70 dolari/livră la începutul anului). Cu toate acestea, peste 60% dintre producători se aşteaptă la o stabilizare a preţului în 2014.

„În ciuda faptului că anul 2013 a fost foarte dificil pentru companiile miniere, jucătorii din domeniu sunt optimişti că sectorul îşi va reveni. Preţul aurului, al argintului sau al cuprului nu va mai ajunge la niveluri record în viitorul apropiat, însă companiile se aşteaptă la o uşoară creştere ale cotaţiilor internaţionale în linie cu redresarea economiei globale”, consideră John Webster, liderul departamentului de audit, PwC România. 

Ţinerea sub control a costurilor şi găsirea surselor de finanţare sunt priorităţile companiilor miniere pe fondul previziunilor precaute cu privire la evoluţiile preţului metalelor preţioase, astfel:

  • 66% dintre companiile miniere menţionează gestionarea cheltuielilor drept una dintre priorităţile anului 2014
  • 54% dintre companiile miniere spun că obţinerea de finanţare este un element critic
  • 20% menţionează că au în plan fuziuni şi achiziţii

Pentru anul viitor, 53% dintre companiile miniere anticipează că vor apela la pieţele de capital pentru a-şi obţine finanţarea de care au nevoie, în vreme ce 29% se aşteaptă să obţină finanţări de proiect, iar alte 14% să apeleze la finanţări corporative.

„După ani de zile de cheltuieli pe fuziuni şi achiziţii pentru extinderea operaţiunilor sub influenţa preţurilor ridicate ale metalelor, companiile miniere au început să-şi reducă cheltuielile. Încurajarea investitorilor de a se întoarce în sectorul minier va necesita ţinerea cheltuielilor sub control şi investiţii prudente în creşterea capacităţii de producţie. Rata de creştere a economiei chineze se aşteaptă să se menţină la un ritm ridicat, cu condiţia ca aceasta să-şi continue agenda de reforme. În aceste condiţii, companiile miniere speră că vor putea profita de apetitul crescut al Chinei pentru resurse naturale. De asemenea, redresarea graduală a economiei Statelor Unite ar trebui de asemenea să ducă la creşterea cererii de materii prime”, încheie reprezentantul PwC România.  

 

NU RATA: Cum arată sute de tone de aur la un loc? Banca Angliei a permis filmarea unui material de excepţie, în seifurile instituţiei (VIDEO)

 
 

11 December 2013