Segmentul rezidenţial din Bulgaria a fost grav afectat de recesiunea globală. Piaţa imobiliară bulgară depindea de investitorii internaţionali, astfel că retragerea acestora a dus prăbuşirea preţului proprietăţilor. După trei ani în care locuinţele s-au devalorizat puternic, anul acesta ritmul pare să încetinească.

25378-pernik-bulgaria-view-from-krakra-fortress.jpgÎn ultimul an, preţul mediu al apartamentelor vechi a coborât cu aproape 5%, după ce se înregistraseră deja scăderi semnificative, de circa 6% în fiecare semestru. Preţul mediu a coborât cu aproape 40% faţă de anul 2008 – de la 725 euro, a ajuns acum la 452 euro/mp, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică din Bulgaria. Deşi Sofia beneficiază de atenţia investitorilor internaţionali, nici piaţa imobiliară de aici nu a fost scutită de neplăceri: preţul mediu a ajuns la 750 euro/mp, cu 41% mai mic decât în perioada de vârf din 2008.

Piaţa imobiliară bulgară a crescut rapid după anul 2000, astfel că preţul proprietăţilor a explodat: în numai opt ani (între 2000 şi 2008) preţul mediu s-a mărit cu 300%. Cu toate acestea, criza financiară globală a afectat şi piaţa bulgară, astfel că de la sfârşitul anului 2008, preţul locuinţelor a început să coboare vertiginos.

  • În 2009, preţul locuinţelor aflate la al doilea proprietar a scăzut cu aproape 30% faţă de anul precedent
  • În 2010, preţul a mai coborât cu aproape 10%
  • În 2011, preţul mediu al locuinţelor vechi a mai scăzut cu încă 9%

Drept urmare, numărul apartamentelor nou-construite a scăzut simţitor. La sfârşitul anului trecut erau aproape 14.000 unităţi locative finisate, numărul fiind cu 12% mai mic faţă de anul precedent şi cu aproape 40% mai mic comparativ cu anul 2009. Analiştii internaţionali estimează că lucrurile nu se vor schimba pe parcursul lui 2012, luând în considerare previziunile conform cărora economia bulgară va încetini cu 0,5% datorită crizei datoriilor care afectează întreaga Europa.

Interesul clienţilor străini a scăzut dramatic odată cu apariţia recesiunii la nivel global

În ultimul deceniu, s-au făcut numeroase investiţii cu capital străin în Bulgaria, iar mare parte din bani a mers către sectorul real estate. Însă odată cu dificultăţile economice apărute pe plan internaţional, mulţi dintre oamenii de afaceri străini s-au retras. Valoarea totală a investiţiilor străine din piaţa imobiliară coborâse la 61 milioane euro în prima jumătate a lui 2010, după ce, la apogeul bulei imobiliare (a doua parte a anului 2007) depăşise 853 milioane euro. Colapsul pieţei imobiliare bulgare a început atunci când criza financiară globală a ajuns în Europa, la sfârşitul anului 2008.

În ciuda preţurilor scăzute, unii agenţi imobiliari spun că numărul tranzacţiilor a urcat cu 40% în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Activitatea din sectorul real estate a început să se anime încă din vara lui 2009, iar cele mai căutate proprietăţi sunt acum cele ale căror preţ este sub 1.000 euro/mp, conform datelor Colliers Bulgaria.

Britanicii şi ruşii rămân cei mai numeroşi clienţi străini, aceştia căutându-şi case de vacanţă în apropierea Mării Negre sau a Dunării. Totuşi nici aceştia nu au fost scutiţi de neplăcerile financiare, astfel că sumele investite au scăzut considerabil faţă de anii de glorie. Achiziţiile imobiliare făcute de englezi au scăzut cu 75% într-un singur an (2010 comparativ cu 2009), în timp ce investiţiile făcute de ruşi cu coborât cu 40%.

CITEȘTE ȘI Bulgaria caută investitori pentru a construi o autostradă între România şi Turcia

 

21 June 2012