Piaţa imobiliară americană continuă să se însănătoşească: preţul proprietăţilor înregistrează cea mai importantă creştere din 2010 şi până în prezent, conform indexului S&P/Case-Shiller. Analiştii imobiliari subliniază că această creştere a preţului se datorează mai multor elemente pozitive şi privesc cu optimism anul ce tocmai a început.

28941-largest.jpgPreţul locuinţelor americane a urcat cu 4,3% în luna octombrie, faţă de aceeaşi perioadă a lui 2011, aceasta fiind cea mai însemnată creştere înregistrată din luna mai 2010. Mai mult, aprecierea preţurilor de la acea vreme s-a datorat unor avantaje fiscale oferite cumpărătorilor imobiliari, ce puteau economisi până la 8.000 dolari, dacă achiziţionau o locuinţă la sfârşitul lui 2009 şi începutul lui 2010.

În schimb, recenta creştere a preţului locuinţelor vine în urma mai multor semne de revenire a pieţei imobiliare. Dobânda mică în cazul creditelor ipotecare, şomajul în continuă scădere şi o reducere constantă a numărului de executări silite – toate acestea indică un interes din ce în ce mai mare al potenţialilor cumpărători pentru proprietăţile imobiliare, ceea ce a dus la o uşoară creştere a preţurilor.

  • Doar două dintre cele 20 de mari oraşe americane urmărite de index au prezentat uşoare scăderi de preţ, comparativ cu 2011: în Chicago şi New York, preţul locuinţelor a coborât cu circa 1%
  • Cea mai importantă apreciere a fost înregistrată în Phoenix, oraş puternic afectat de criza imobiliară: preţul locuinţelor a urcat cu aproape 22%, faţă de anul precedent

Îmbunătăţirea economiei SUA şi a elementelor ce sprijină piaţa imobiliară a dus la o creştere a tranzacţiilor imobiliare, dar şi la  o majorare a numărului de autorizaţii de construcţie. Americanii au prins încredere în viitor, nu îşi mai ţin economiile blocate, iar octombrie a fost a cincea lună consecutivă în care preţul locuinţelor a crescut, conform indexului anual. Însă în ciuda aprecierii constante a preţului proprietăţilor, indexul indică o valoare cu aproape 30% mai mică faţă de vârful atins în iunie 2006.

Analiştii imobiliari privesc cu optimism anul 2013, iar o revenire a preţului locuinţelor este benefică atât pentru unităţile deja existente, cât şi pentru sectorul construcţiilor. Dacă reuşesc să-şi vândă căminul mai repede şi contra unei sume mai mari, proprietarii deţin un avans semnificativ şi pot obţine mai uşor un credit ipotecar pentru o următoare locuinţă. De asemenea, specialiştii imobiliari speră ca aceste semne de revenire a pieţei imobiliare să îi încurajeze şi pe potenţialii clienţi care au ezitat să investească într-o proprietate imobiliară din cauza incertitudinii. Nu în ultimul rând, cei care s-au bucurat de aprecierea preţurilor şi de creşterea cererii sunt dezvoltatorii imobiliari. Acţiunile principalelor companii de construcţii, precum PulteGroup (PHA), Lennar (LEN), KB Home (KBH), D.R. Horton, Inc. (DHI) sau Toll Brothers (TOL), au crescut chiar şi cu 50% în ultimele 12 luni.

CITEȘTE ȘI: Paradox american: Salariaţi cu venituri anuale de sute de mii de dolari nu au unde să locuiască

 

9 January 2013