Pretul mediu al locuintelor din Marea Britanie a inregistrat in luna septembrie a acestui an o scadere anuala de 12,4%, cea mai drastica din ultimii 17 ani, arata datele Nationwide, unul dintre cei mai mari creditori ipotecari britanici, informeaza Financial Times.

Aceasta este a 11-a luna consecutiva de scaderi ale preturilor caselor, insa economistii sunt optimisti de faptul ca ritmul de scadere este stabil comparativ cu lunile precedente. Cu o zi in urma, pe piata din Spania, datele oficiale au relevat prima scadere la preturile locuintelor din ultimii zece ani.

"Rata luna de scadere s-a schimbat foarte putin in ultimele trei luni, dupa scaderea accelerata din prima jumatate a acestui an (...). Asta ar putea sugera inceputul unei perioade de stabilitate a ritmului de scadere a pretului caselor", sustine Fionnuala Earley, economist sef la Nationwide. 

Totusi, Howard Archer, economist in cadrul Global Insight, are o perspectiva mai putin optimista referitor la aceste date, punctand faptul ca este cea mai severa scadere din ianuarie 1991, estimand continuarea trendului de scadere la preturile locuintelor pentru o perioada indelungata, ca urmare a inrautatirii conditiilor macroeconomice.

In Spania, prima scadere la preturile locuintelor in 10 ani

Miercuri, datele Institutului National de Statistica din Spania au aratat o scadere anuala la preturile locuintelor din Spania de 0,3% in al doilea trimestru al acestui an, primul declin din ultimii zece ani. Atat datele oficiale cat si estimarile analistilor arata continuarea ritmului de scadere a pretului locuintelor in Spania si in perioada urmatoare, inclusiv in 2009.

 

Sursa

3 October 2008