Anunturile de vanzare a terenurilor agricole, postate de cele mai multe ori de agentii imobiliare sau intermediari, cer preturi cuprinse intre 2.500 de euro si 6.000 de euro/ha, in functie de marimea lotului. Cumparatorii, majoritatea straini, nu fac niciun pas insa. Sunt intr-o "etapa de informare", dupa cum spun jucatorii in domeniu.

Pretul terenurilor agricole a scazut si cu 40% in campia de vest. Mai cumpara insa cineva?Pe piata terenurilor agricole au fost foarte putine miscari din noiembrie pana in prezent, ceea ce inseamna ca exista un blocaj asemanator celui de pe piata imobiliara.

Strainii care au investit in trecut in Romania isi trec de la unii la altii terenurile sau companiile agricole infiintate, dar nimeni nu mai cumpara din lipsa banilor.

"De doua luni am postat anuntul prin care vand 200 de hectare de teren agricol, categoria I si a II-a, comasat in proportie de 60% in Arad, dar pana acum nu am facut nicio tranzactie, chiar daca am avut incercari si anul trecut", declara Florin Lele, administratorul Garbian Imob, companie care se ocupa cu tranzactii imobiliare si care cere 2.300 de euro pe hectar.

Strainii vor suprafete mari Investitorii atrasi de potentialul agricol din Romania, in principal austrieci, danezi, germani sau israelieni, cer suprafete cuprinse intre 500 ha si 2.000 ha pentru ferme agricole sau de animale, pentru culturi de in, canepa sau pentru biodiesel.

Vanzatorii avanseaza si ei sume, dar toti asteapta sa vada cum va evolua piata. "Piata este blocata. In unele zone din sud, din Campia de Vest, Banat, Timis sau Arad, ofertele scad cu pana la 40% pretul initial al terenurilor, dar oamenii nu mai au bani sa cumpere. Este adevarat ca in tarile din vestul Europei nivelul de pret este mult mai mare ca in Romania, dar ei au infrastructurea. In Italia, de exemplu, oamenii au acces la teren, la gaze, au energie electrica pe lotul in folosinta. Noi avem suprafete fragmentate, multe nu au cadastru si intabulare", crede Nicolae Stefan, presedintele Federatiei Agrostar.

Influentati de pretul cu care isi vand strainii terenurile, proprietarii au ridicat si ei miza pana la 6.000 de euro pe hectar. "Am 100 de hectare comasate in Giurgiu si 50 de hectare in Ghimpati cu toate actele - cadastru si intabulare, de aceea cer 6.000 de euro pe hectar. Piata ar merge, dar majoritatea terenurilor nu au statut juridic si nu se pot vinde pentru ca nu au acte.

Cumperi un teren cu 2.000 de euro direct de la taran, cumperi drepturile de proprietate, dar nu vei fi niciodata proprietar cu acte in regula. Terenurile bune se vand cu peste 5.000 de euro", este de parere Ion Baltatu, proprietarul Claimobimpex, care a realizat ultima tranzactie in vara lui 2008. 

Terenuri sunt, lipsesc cumparatorii

Anul trecut a fost considerat de proprietarii de terenuri "fructuos", dupa ce numai danezii au cumparat peste 25.000 de hectare de teren agricol in Romania pentru a dezvolta afaceri in sectorul agricol si zootehnic, potrivit datelor centralizate de ZF. Printre companiile interesate s-au numarat FirstFarms, Agro Syd Invest sau Jantzen Development.

Anul acesta tranzactiile vor fi vizibil mai reduse. "Ofer terenuri compacte, intre 100 de hectare si 2.500 de hectare, la pret de pana la 6.000 de euro, in functie de zona, dar nu se cumpara. Este interes, dar nu sunt bani. Strainii intreaba, dar raman la stadiul de informare. Daca ar veni cineva sa cumpere, as reduce 10-15% din pret", explica Vasile Leordean, intermediar in achizitia de terenuri si imobile.

Jucatorii din domeniu spun ca si romanii sunt interesti de terenuri, dar ca suprafetele cautate sunt mai mici, iar majoritatea, ca si italienii, vor sa cumpere in sens speculativ. Cei mai multi italieni au inceput afacerile cu terenuri in urma cu 10 ani, cand au facut achizitii de teren de 5-7 mil. lei vechi, iar acum tariful afisat de ei variaza de la 2.700 de euro la 8.000 de euro pe hectar.

8 May 2009