Anul trecut, terenurile au continuat să se devalorizeze cu 10-25% faţă de 2012, potrivit Colliers International. La nivelul întregului an, o singură tranzacţie a depăşit pragul de 15 milioane euro, piaţa fiind dominată de tranzacţii mici şi mijlocii. Însă preţurile scăzute şi perspectivele macroeconomice pozitive duc la revenirea dezvoltatorilor de proiecte rezidenţiale.  

33428-terenuri.jpgPreţul terenurilor a urmat un trend decendent de-a lungul anului trecut, datorită creşterii numărului de oferte atractive din partea băncilor, a lichidatorilor şi a proprietarilor aflaţi în dificultate, potrivit ultimului raport publicat de Colliers International. Anul trecut, preţurile au continuat să coboare cu 10-25% faţă de 2012, deşi au existat şi zone în care preţurile au rămas constante (zone centrale sau exclusiviste, unde oferta este limitată).

  • Volumul mediu de tranzacţii a înregistrat o uşoară scădere în ultimii ani
  • În 2012, piaţa a cunoscut trei tranzacţii cu valoare de peste 20 milioane euro fiecare
  • În 2013, o singură tranzacţie a depăşit pragul de 15 milioane euro
  • Piaţa a fost dominată de tranzactii mici şi mijlocii, încheiate sub pragul de 3 milioane de euro

„Volumul tranzacţiilor a rămas redus, date fiind atât numărul mai mic de tranzacţii, cât şi reducerea suprafeţei tranzacţionate. După 2008, jucătorii din piaţă şi-au schimbat comportamentul - dacă înainte de 2008, cumpărau în mod continuu parcele de terenuri, în ultimii cinci ani, au alternat perioadele de achiziţie cu cele de dezvoltare. Având în vedere că anii 2011 şi 2012 au marcat performanţe relativ bune în ce priveşte activitatea tranzacţională, începând cu 2013 mulţi dintre jucători au intrat în perioada de dezvoltare", afirmă Sînziana Oprea, Senior Associate în departamentul de terenuri al Colliers International Romania.

Preţurile încă reduse atrag toate categoriile de clienţi, în special dezvoltatorii proiectelor de anvergură

Anul 2014 nu pare să rezerve surprize: specialiştii estimează că activitatea de tranzacţionare se va menţine în parametrii din 2013 şi că oferta va rămâne considerabil mai mare în raport cu cererea, astfel că preţurile vor continua un trend descendent. Însă există şi veşti bune: într-o piaţă dominată în ultimii ani de retaileri, încep să revină câteva segmente cheie de clienţi, cum ar f dezvoltatorii de clădiri de birouri sau proiecte rezidenţiale mari.

„2014 va oferi oportunităţi bune de investiţii pe piaţa de terenuri. Băncile, cea mai activă sursă de terenuri a anului trecut, au adoptat politici de preţ mai agresive. Deşi multe dintre ele au reuşit să atragă cumpărători şi şi-au „curăţat “parţial  portofoliile, există încă oportunităţi bune pentru investitori. Perspectivele macroeconomice pozitive, apetitul crescut pentru investiţii din partea unui număr tot mai mare de jucători, alături de un număr redus de terenuri disponibile, vor conduce la stabilizarea preţurilor pe termen mediu (1-2 ani)“, concluzionează reprezentantul Colliers International Romania.

În ultimii trei ani, departamentul de terenuri din cadrul Colliers International a intermediat în România tranzacţii cu o valoare cumulată de 100 milioane de euro. Principalele surse au fost reprezentate de retail (70% din totalul volumului tranzacţionat), birouri (25%) şi, într-o masură mai mică, de tranzacţiile cu terenuri de rezidenţial (5%). Printre cele mai importante tranzacţii din perioada 2011-2013 se numără achiziţia platformei Vulcan de către Benevo Capital, achiziţia de către Nepi a terenului de 13 ha unde a fost recent livrat Shopping City Galaţi, precum şi vânzarea a trei terenuri cu poziţionare strategică în zona  Floreasca – Barbu Văcărescu.

CITEȘTE ȘI: România, cumpărată de străini? Terenurile agricole, afacerea anului 2014

 

24 March 2014