Şi în acest an deţinătorii de terenuri stau la mâna retailerilor şi a proprietarilor de parcuri industriale pentru a-şi vinde hectarele.

20743-imobiliare_terenuri_ploiesti_west_park.jpgMărirea cotei de piaţă a hipermarketurilor sau extinderea parcurilor industriale sunt principalele motive pentru care se mai cumpără azi terenuri. Amortizarea acestor achiziţii este lăsată în plan secundar de către investitori, atâta timp cât consumul este în scădere

Actualele achiziţii de terenuri sunt mai degrabă investiţii pe termen lung decât mijloace de creştere imediată a profitului. Marii retaileri cumpără acum teren pentru a-şi asigura prezenţa pe piaţă în locuri bine plasate, în aşteptarea relansării economice şi implicit a consumului, care pot aduce o majorare a profitului. Pe de altă parte însă, retailerii cu putere financiară aleg să achiziţioneze în această perioadă terenuri şi din cauză că revenirea economiei poate conduce la scumpirea terenurilor.

Un alt aspect al tranzacţiilor cu terenuri e reprezentat de problemele corelate reglementărilor urbanistice, absenţa planurilor urbanistice zonale (PUZ) reducând numărul potenţialilor investitori, şi aşa redus în această perioadă. Pe de altă parte, când vine vorba de terenurile fostelor fabrici, achiziţia acestora se loveşte uneori de legislaţia dedicată monumentelor istorice sau de normele de mediu. Şi aceste aspecte „pun umărul" la reducerea numărului cumpărătorilor de terenuri.

Retail

Printre cele mai spectaculoase extinderi din ultimul timp este cea a retailerului Dedeman. Firma menţine şi pe timp de criză un ritm de 4-5 magazine deschise anual în mai multe oraşe din ţară, terenurile achiziţionate având suprafeţe de 3-4 hectare pentru fiecare. „Am cumpărat trei terenuri în acest an, pe locul cărora vom deschide magazine în prima jumătate a anului viitor. Tot în acest an am cumpărat şi terenurile de la Turnu-Severin, unde e deja deschis magazinul, şi Alba Iulia, unde ne pregătim să deschidem în curând", a declarat Dragoş Pavăl, preşedintele Dedeman. Acesta adaugă că a mai cumpărat, în urmă cu 9-10 luni, terenuri la Cluj şi Baia-Mare. "La Baia Mare am deschis magazinul în iulie, pe terenul cumpărat de la Faimar", adaugă Pavăl. Firma este în discuţii şi pentru achiziţionarea unui teren de două hectare din Bistriţa. „Suntem în continuare interesaţi şi de cumpărarea unui teren de la fosta Republica, dacă se va reuşi declasificarea halelor monument istoric", a spus preşedintele Dedeman.

Un alt retailer care a achiziţionat de curând teren este Selgros. Firma a cumpărat patru hectare la Constanţa, unde va deschide un magazin în luna decembrie a acestui an. Selgros îşi reia astfel extinderea pe plan local după mai mult de doi ani de pauză.

Cora îşi continuă şi în acest an expansiunea atât prin deschideri de noi unităţi, cât şi prin achiziţia de terenuri, pe lângă cele achiziţionate deja. „Avem bugetate 30-40 milioane de euro pentru achiziţia de terenuri în acest an. Avem deja trei terenuri în Bucureşti, unul în zona Şoselei Alexandria, altul în zona Jilava şi încă un teren despre care nu pot să dau detalii", a declarat Phillipe Lejeune, directorul general al Cora România.

La rândul său, NEPI a cumpărat în martie cinci hectare la Ploieşti, unde ar putea fi construit un mall.

Parcurile industriale

Cele mai mari suprafeţe de teren tranzacţionate în ultimii doi ani s-au realizat în sectorul parcurilor industriale. Astfel, Ploieşti West Park şi-a mai adăugat 30 de hectare la suprafaţă, ajungând la 250 de hectare. „Cele 30 de hectare au fost achiziţionate în primăvara acestui an", au declarat reprezentanţi ai proprietarilor Ploieşti West Park.

În apropierea autostrăzii Bucureşti-Piteşti, reprezentanţii CBRE au anunţat că au intermediat o tranzacţie de 31 de hectare pentru sectorul industrial, fără a oferi detalii suplimentare. Terenul este destinat construcţiei de spaţii de depozitare şi logistică. Tot recent, compania Dibo, administrată de olandezul Dirk Bogerd, care operează un parc industrial lângă DN 1, a achiziţionat 10 hectare de teren în vederea extinderii parcului.

Fabrici şi rezidenţial

Tot la extindere se gândesc şi unele fabrici, primul pas fiind achiziţia de terenuri. Două exemple în acest sens ne-au fost furnizate de firma de intermediere Euroest. „Printre suprafeţele mai mari intermediate de Euroest în acest an se numără un teren de şapte hectare cumpărat de Duraziv pentru fabrica de adezivi şi vopseluri şi patru hectare cumpărate de două companii turceşti în Pantelimon, pentru construcţia unei fabrici de saltele şi a unui depozit de legume fructe", a declarat Constantin Pruteanu, consultant la Euroest.

Pe rezidenţial achiziţiile importante au fost foarte puţine în ultima perioadă. Dintre cele mai importante amintim aici achiziţia de 5.000 de metri pătraţi făcută de dezvoltatorul imobiliar Volumetric de la începutul anului. Compania vânează şi un alt teren în Capitală, pentru a-l adăuga la terenurile din Piteşti şi Braşov. Tot pe rezidenţial se mai pot aminti achiziţii de amploare mai redusă făcute de dezvoltatori ai unor ansambluri precum Militari Residence sau Latin Residence, care pe măsură ce vând apartamentele mai cumpără suprafeţe mici de teren.

Evoluţia preţurilor

Comparativ cu semestrul I din 2010, la nivel naţional s-a înregistrat o scădere a preţurilor la terenuri de aproximativ 18%, în timp ce faţă de a doua jumătate a anului trecut, scăderea a fost de aproximativ 7%. „În Bucureşti, preţurile au scăzut (pe ansamblu) cu aproximativ 15% în semestrul I din 2011 comparativ cu semestrul I din 2010", a declarat Cătălin Novac, expert evaluator al Darian DRS. Există însă şi oraşe în care s-au înregistrat scumpiri ale terenurilor. „În Târgu-Mureş, în ultimele şase luni preţurile au crescut cu aproximativ 6%. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Miercurea Ciuc", adaugă Novac.

O situaţie similară s-a înregistrat şi la Galaţi, unde, comparativ cu semestrul I din 2010, scăderea a fost de 3%, în timp ce comparativ cu a doua jumătate a anului trecut s-a înregistrat o creştere de aproximativ 8%. La Cluj, deşi comparativ cu semestrul I din 2010 scăderea a fost de aproximativ 11%, în primul semestru al acestui an preţurile au rămas aproape neschimbate.


Sursa

2 September 2011