Piaţa rezidenţială din România nu a înregistrat progrese semnificative pe parcursul anului 2010.

17158-apartament_24776300.jpgDezvoltatorii care au construit apartamente în perioada de boom imobiliar se confruntă cu probleme în vânzarea acestora, şi asta atât din cauza preţurilor, dar şi a suprafeţelor, prea mari pentru actuala cerere.

"Pentru a putea merge mai departe cu vânzarea acestora, dezvoltatorii trebuie să ofere discounturi substanţiale faţă de actualul nivel al preţurilor, în ciuda faptului că preţul mediu a continuat să scadă şi în 2010 cu aproape 10%", se arată într-un raport al companie poloneze de consultanţă imobiliară REAS.

Doar proiectele noi, cu suprafeţe ajustate cererii vor putea fi competitive, iar extidnerea programului Prima Casă pentru 2011 reprezintă o altă oportunitate pentru noua ofertă. Investiţiile din anii trecuţi îi ţine deocamdată ocupaţi pe dezvoltatori, iar interesul altor investitori pentru piaţa rezidenţială românească este foarte scăzut.

Preţurile locuinţelor din Bucureşti şi Sofia vor contiua să scadă în 2011

Varşovia şi Praga vor fi printre cele mai atractive pieţe rezidenţiale din Europa Centrală şi de Est în acest an, în timp ce sectorul de locuinţe din Sofia şi Bucureşti nu va reuşi să-şi revină în totalitate, iar preţurile şi-ar putea continua scăderea, potrivit companiei imobiliare poloneze REAS. În acest context, Varşovia şi Praga vor fi cu siguranţă printre cele mai atractive pieţe. Mai mult, Varşovia, care a fost cea mai mare piaţă din regiune până acum, continuă să aibă performanţe bune pe sectorul rezindeţial, astfel că se aşteaptă să rămână cea mai "interesantă" în următorii ani. De asemenea, şi alte oraşe mari din Polonia, precum Cracovia, Wroclaw, Gdansk şi Poznan, au potenţial de dezvoltare în acest an, potrivit REAS. Şi Praga va continua să atragă atât capital autohton, cât şi străin pe sectorul rezidenţial, în timp ce oportunităţi bune de investiţii pot fi găsite şi în Bratislava. "Bucureştiul şi Sofia pot oferi tranzacţii interesante, dar nu este de aşteptat ca pieţele să-şi revină în totalitatea pe parcursul anului 2011(...) În Bucureşti, investiţiile anterioare ţin dezvoltatorii ocupaţi, existând un interes redus din partea unor jucători noi de a intra pe piaţă", se menţionează în studiu.


Sursa

21 March 2011