Preturile locuintelor, in picaj. Casele Preturile locuintelor vechi sunt in continua scadere, iar sfarsitul de an si criza economica mondiala care a afectat piata imobiliara au adus scaderi de preturi si pe segmentul proprietatilor rezidentiale de lux. In ceea ce priveste apartamentele vechi, numai in ultima luna, locuintele din sectorul 3 al Capitalei au scazut cu 13%, fiind cea mai mare depreciere din Bucuresti, potrivit Colliers. In ceea ce priveste proprietatile de lux, scaderile sunt si mai mari, în unele cazuri chiar si cu 50%, potrivit consultantilor EuroMetropola.

Comparativ cu luna octombrie, pretul locuintelor din sectorul 3 au scazut cu 13%, fiind cea mai mare depreciere, iar la polul opus este sectorul 1, cu doar 3%. Sectorul 4 a înregistrat o scadere cu 11%, în timp ce sectoarele 5 si 6 cu câte 9%, iar sectorul 2 cu 8%. Luna noiembrie este a doua luna de scaderi semnificative în segmentul apartamentelor vechi, în timp ce apartamentele noi reusesc sa îsi mentin valoarea medie constanta, potrivit unei analize Colliers asupra pietei imobiliare.

Pe de alta parte, preturile unor proprietati unice prin amplasament sau arhitectura au scazut destul de mult spre sfârsitul anului, chiar si cu 50%. Cu toate acestea, consultantii imobiliari spun ca fenomenul nu este generalizat. „În nici un caz nu putem vorbi despre o tendinta generala de ieftinire a proprietatilor exclusiviste. Acestea sunt niste oportunitati. În general, cei care detin astfel de proprietati asteapta o oferta de pret din partea potentialului cumparator si, în functie de aceasta, mai negociaza. Sigur ca toti înteleg contextul si, chiar daca nu este tocmai un moment favorabil pentru vânzatori, multi refuza sa coboare pretul din proprie initiativa, considerând ca este un semn de vulnerabilitate", au explicat reprezentantii EuroMetropola.

Potrivit acestora, o vila în zona Dorobanti (D+P+1+M, 450 mp construiti, 380 mp de teren) de la pretul initial de 3,5 milioane de euro a ajuns în prezent la un pret de doar 1,7 milioane de euro, ceea ce reprezinta un discount de 52%. De asemenea, o vila în zona Cismigiu (D+P+M, 540 mp construiti, 250 mp de teren), pentru care initial s-a cerut un pret de 1,25 milioane de euro, a ajuns în prezent sa coste 750.000 euro, având deja un discount de 40%. Si preturile apartamentelor din zona Primaverii au scazut, o locuinta cu patru camere cu un pret initial de 2,2 milioane de euro ajungând în prezent sa aiba un discount de 25%, pâna la un pret actual de 1,65 milioane de euro.

Sursa

9 December 2008