Piața imobiliară a avut de suferit, în ultimii ani, dar criza economică nu a schimbat unul dintre cele mai bine încetățenite crezuri: proprietățile sunt cele mai profitabile plasamente, pe termen lung. Cei care au avut răbdare, au fost răsplătiți, indiferent dacă au avut bani investiți în rezidențiale, birouri sau terenuri. Această teorie este confirmată de marii investitori, care au început să își retragă banii din bănci pentru a face achiziții imobiliare.

Anul 2015 a fost unul bun, pentru piața imobiliară, motiv 39024-evolutie_imobiliare.jpgpentru care există așteptări ca și anul 2016 să urmeze aceeași tendință. Atât în România cât și la nivel internațional s-a consemnat o cerere ridicată pentru locuințe cât și o creștere a puterii de cumpărare. Acest lucru a condus la o creștere de preț marcată în majoritatea țărilor, România ocupând locul 14 în topul celor 55 de țări europene cu cel mai important avans al prețului. La nivel mondial, România ocupă locul 28.

Cele mai mari scumpiri au fost în Turcia, respectiv 18,9%, Hong Kong, cu 16,7%, Noua Zeelandă, cu 12,6% și Suedia, cu 11,1%. În România s-a simțit o creștere de 3,7%, la egalitate cu Marea Britanie. Printre țările în care nu s-au consemnat scumpiri se numără Grecia, Ucraina, Italia, Franța și China”, arată un studiu întocmit de firma de consultanță Knight Frank.

România este din nou curtată intensiv de investitori în căutare de câștiguri bune

Asemenea evoluții au atras tot mai multe investiții, în domeniul imobiliar, motiv pentru care anul 2016 se anunță a fi unul destul de aglomerat, în acest sens. România așteaptă investitori noi, în special din rândul celor care își retrag banii din bancă, nemulțumiți de dobânzi, și caută metode alternative de a-și înmulți banii.

Este interesant de observat cum se dezvoltă segmentul private equity, unde există dealuri între 5 și 20 de milioane de euro, realizate de investitori privați care își mută banii din bănci în clădiri. Ei sunt nemulțumiți de randamentele din sistemul bancar și vor să plaseze câteva milioane în clădiri. Există deja câteva tranzacții în derulare, care au șansa să fie anunțate la începutul acestui an", explică Mihnea Șerbănescu, director general DTZ Echinox.

Segmentul office va fi spectaculos, în 2016: se vor livra de trei ori mai multe birouri față de 2015

Segmentul office, care a avut o evoluție spectaculoasă în 2015, este așteptat să performeze la un nivel și mai înalt, în 2016. Volumul spațiilor noi, pentru următorii doi ani, este estimat la 550.000 metri pătrați. Cererea este mare, în condițiile în care Bucureștiul rămâne în urma principalelor capitale din Europei Centrale și de Est ca număr total de metri pătrați de birouri.

Anul 2016 va fi anul segmentelor office și retail, spre deosebire de 2015, când vedeta a fost sectorul spațiilor logistice. Este programată livrarea unui volum total de birouri de trei ori mai mare decât în 2015, respectiv 350.000 mp, dintre care aproximativ 35% sunt preînchiriate. O altă schimbare va fi în profilul investitorilor: dacă anul trecut, cei mai activi investitori erau cei oportuniști, pentru anul acesta se anunță un interes crescut din partea investitorilor atrași de yielduri de sub 8%, pentru care sunt dispuși să plătească prețuri corespunzătoare”, arată Mihnea Șerbănescu, director general DTZ Echinox.

O altă zonă dinamică, anul acesta, va fi cea a spațiilor stradale, ocupate de cafenele, restaurante sau magazine. Închiderile din Centrul Vechi au condus la un val uriaș de cereri în acest senns. Clienții caută spații fără risc seismic, cu autorizații puse la punct, cu vad comercial și chirii acceptabile. Totuși, din cauza cererii mari, specialiștii se așteaptă la o creștere a chiriilor, pe acest segment.  Cei mai activi retaileri sunt din domeniul fashion și al cosmeticelor, urmate de segmentele mobilă, home deco și cafenele.

CITEȘTE ȘI:

 

7 January 2016