Piata imobiliara din Bucuresti se afla intr-un impas. Numarul de apartamente scoase spre inchiriere sau la vanzare a scazut, nivelul chiriilor a variat foarte putin in ultimul an, iar apartamentele se ieftinesc pe zi ce trece, in timp ce Prima Casa nu mai are viata lunga.

23769-bizwiz.jpg"Ofertele noi de apartamente sunt putine, iar suma ceruta drept chirie este aproximativ aceeasi ca anul trecut, diferenta fiind de cativa euro la pretul mediu. Motivul din spatele acestei situatii este o oferta bogata si o cerere scazuta", a declarat doctor Ion Radu Zilisteanu pentru Business24.

Singurele modificari notabile se inregistreaza la apartamentele mari, de patru camere, unde nivelul chiriei este cu aproximativ 100 de euro mai mic decat media aceleasi perioade a anului trecut.

Business24: Nivelul mediu al chiriilor in ultimul an s-a modificat foarte putin, acesta variind cu 2-3 euro. De ce credeti ca s-a intamplat acest lucru?

Dr. Ion Radu Zilisteanu: In primul rand trebuie sa spunem ca piata chiriilor a fost alimentata de imobilele care au venit la oferta ca urmare a faptului ca proprietarii nu au mai putut obtine preturile dorite din vanzarea lor.

Pentru a nu le lasa neutilizate si, totodata, pentru a scapa de niste cheltuieli de intretinere, s-au hotarat sa le inchirieze.

Din ofertele existente pe piata chiriilor, numeroase sunt noi. Oferta de pe piata chiriilor e relativ ridicata si preturile au stagnat, din cauza unei cereri mult mai mici.

Credeti ca se va relua o crestere a chiriilor in perioada urmatoare?

Nu cred ca in anul acesta se va intampla acest lucru. Eu cred ca piata imobiliara in 2012 va fi destul de calma, asa cum a fost si in 2011, pentru ca nu exista motive fundamentale care sa schimbe ceva pe piata.

Nu vad elemente care sa contribuie la o modificare substantiala nici a ofertei, nici a cererii.

Cand credeti ca se va produce o reluare a evolutiei pietei imobiliare?

E foarte greu de spus si nu ne putem hazarda la a face aprecieri de genul acesta. Ceea ce e important de spus e ca piata imobiliara incepe sa isi revina abia la 6-12 luni dupa ce economia incepe sa-si revina, dar dupa cum se vede, economia nu incepe sa isi revina.

Din contra, in trimestrul patru in 2011, s-a constatat o scadere a PIB-ului si e posibil ca si in primul trimestrul al 2012 sa se intample la fel, asa ca e posibil sa intram in recesiune. Nu creed ca exista motive sa credem ca se va imbunatati ceva in prima jumatate a anului.

Nu doar chiriile au un nivel redus, ci si preturile apartamentelor. E mai avantajos, in situatia actuala, sa stai cu chirie sau sa folosesti banii pentru a achita ratele unei credit Prima Casa, spre exemplu?

Ca sa contractezi un credit trebuie sa ai si avansul. E adevarat ca avansul la Prima Casa e destul de mic, insa pe aceasta criza economica si financiara, destul de putini sunt cei care isi pot permite sa depuna un avans pentru un astfel de credit.

Care este parerea dumneavoastra despre acest program?

Programul Prima Casa a fost un program populist si electoral, dupa parerea mea. Nu a fost bazat pe fundamente economice, insa a avut totusi rolul, cel putin la nivel psihologic, sa dea o speranta si sa mentina increderea ca piata imobiliara sa nu se prabuseasca chiar la cote extrem de mici.

Se pare ca are mari sanse ca el sa fie oprit, acest program, insa bancile s-au pregatit si au scos pe piata bancara produse de creditare alternative relativ asemanatoare cu prima casa. Nu la fel de bune, dar apropiate.

De ce considerati ca ar putea fi oprit programul Prima Casa?

Pentru ca autoritatile nu vor mai fi interesate de acest proiect. Sa nu uitam ca programul s-a lansat inainte de prezidentialele din 2009.

Credeti ca o noua etapa de alegeri prezidentiale ar schimba lucrurile si ca eventualii candidati nu se vor folosi de imaginea programului?

Programul nu va fi oprit pana la noile alegeri, ci probabil dupa.

Romanii prefera sa cumpere proprietati decat sa inchirieze. In strainatate situatia sta diferit. Credeti ca se va schimba mentalitatea in acest sens?

Da, asa e. E o componenta psihologica a romanilor. In strainatate, situatia sta foarte diferit. Mentalitatea romanilor s-ar putea schimba in urmatorii... foarte multi ani.

Aici sunt factori legati de mobilitatea fortei de munca. Mobilitatea a fost destul de pregnanta in perioada de dinainte de criza, insa odata cu criza, cand companiile nu au mai angajat, aceasta mobilitate s-a micsorat.

Cu siguranta ca atunci cand ne vom reveni economic aceasta mobilitate va creste din nou si ii va indemna pe romani sa apeleze, in mai mare masura, la inchiriere decat la cumparare, mai ales cei tineri si mai mobili.

 

Sursa

8 March 2012