"Toata Romania este de vanzare, in momentul de fata. Poti sa cumperi ce vrei si ce nu vrei. Exista 50.000 de locuinte terminate sau in faza terminala care isi asteapta clientii si care nu mai vin. Sunt multe blocuri in faza terminala si isi asteapta eventualii cumparatori, pe care insa nu-i intrevad in urmatorii 10 ani", a declarat omul de afaceri Silviu Prigoana, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.

Cat de mari au fost corectiile de preturi la terenuri in prima jumatate a anului?

E incredibil ca intr-o tara saraca ca Romania, unde exista un salariu mediu spre 300 de euro sa vorbim de un metru patrat cat salariul unui miner fruntas.

Pretul pe teren este reglat de piata, in general. La noi, piata a fost umflata artificial.

Am vazut preturi de 6.000 euro/mp in centrul Bucurestiului sau teren agricol vandut la 150-200 euro/mp, pe centurile oraselor.

Se cereau si se plateau preturi exorbitante, dar banii nu erau munciti de patronii care achizitionau terenul, erau banii bancilor. Si daca omul nu a muncit pentru bani, i-a dat cu mare usurinta, crezand ca transfera riscul pe banca, dar nu a fost asa.

Pretul mediu intravilan in orice municipiu nu are voie sa depaseasca 15-18 euro/mp. Acesta va fi pretul la un moment dat.

Se fac tranzactii acum pe piata terenurilor?

Acum se fac tranzactii sporadic, lucruri care au ramas agatate din anii trecuti. Daca o mare companie a facut un business in Romania, sa cumpere un teren si investitia s-a aprobat acum doi ani, aceasta functioneaza. Fata de numarul de tranzactii care erau acum 3-4 ani, in momentul de fata a inghetat tot.

Toata Romania este de vanzare, in momentul de fata. Poti sa cumperi ce vrei si ce nu vrei.

Exista 50.000 de locuinte terminate sau in faza terminala care isi asteapta clientii care nu mai vin. Sunt multe blocuri in faza terminal si isi asteapta eventualii cumparatori, pe care insa nu-i intrevad in urmatorii 10 ani.

Este o perioada buna pentru achizitii de terenuri?

Exista tranzactii sporadice. Daca vorbim despre o companie multinationala, care a cuprins in bugetul multi-anual de acum 5 ani investitii in diverse zone ale Romaniei si au negociat deja, putem spune ca se mai intampla tranzactii, dar cu preturile ajustate.

Piata terenurilor din Romania a fost o piata speculativa, similara cu piata bursiera din SUA. 90% dintre cei de pe piata imobiliara nu stiau in ce se baga, au facut o greseala: si-au pus in garantie proprietatile in care locuiau. Au pus apartamentul gaj si au cumparat un teren pe care sa-l vanda peste cateva luni si sa scoata profit.

E foarte trist pentru ca multe familii din Romania o sa-si piarda locuintele. Bancile nu glumesc, cand o sa intre in perioada de executari silite, o sa execute cu siguranta.


Sursa

30 July 2010