Cei care aleg să-şi construiască o casă prin programul guvernamental vor primi bani de la bancă în tranşe, în funcţie de stadiul lucrărilor, nu la final, ca până acum.Cei care se califică în programul „Prima casă" pot primi de acum garanţii pentru credite de până la 70.000 de euro, în cazul în care vor să îşi construiască o casă de la zero, potrivit prevederilor adoptate ieri de guvernanţi. 

sursa:evz.roPână acum, limita era de 60.000 de euro, pentru orice tip de casă - veche, nouă sau în curs de construcţie. Totodată, s-au schimbat şi condiţiile de acordare a creditului bancar.

Astfel, cei care voiau să îşi ridice o casă de la zero aveau nevoie până acum de o promisiune de garantare de la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) şi ulterior de o promisiune de creditare, primind banii de la bancă după ce casa era gata.

Acum, „primesc o garanţie cu care merg la bănci, iar instituţiile de finanţare eliberează banii pe stadii de execuţie. Deci nu mai primesc o promisiune de garantare, ca până acum, pe baza căreia trebuie să îşi finanţeze singuri construcţia", a explicat ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu.

Întrebat dacă se finanţează şi construcţia de case în regie proprie, ministrul a spus că „băncile vor dori să lucreze cu un antreprenor general". De asemenea, cei care aplică pentru acest tip de credit trebuie să aibă în proprietate un teren, iar autorizaţia de construcţie să fie obţinută după intrarea în vigoare a hotărârii de guvern aprobate ieri.

Până la data recepţiei finale a locuinţelor va fi aplicată ipotecă legală de rang I şi asupra terenurilor pe care casele urmează să fie construite.

75.000 de euro pentru cei care se asociază

Cei organizaţi în asociaţii şi care vor să îşi construiască în comun un imobil vor avea o garanţie de câte 75.000 de euro fiecare. Asociaţiile trebuie să fie formate din minimum şapte persoane.

Potrivit lui Vlădescu, o condiţie esenţială în cazul construcţiilor în asociere este ca persoanele să deţină un teren în comun, fără să fie necesar ca asocierea să aibă o formă juridică.

Şi casele ANL sunt incluse în program

Garanţia de 60.000 de euro va fi acordată pentru locuinţe existente, finalizate până la data intrării în vigoare a hotărârii de guvern, precum şi pentru locuinţe aflate în diverse stadii de execuţie, cu autorizaţii de construire eliberate deja.

Inclusiv casele construite şi date în exploatare prin programele derulate de ANL intră la această categorie. Mai nou, şi chiriaşii de un an în apartamentele ANL îşi vor putea cumpăra locuinţele, nu doar după trei ani, ca acum. Pentru acest lucru, guvernul va aproba săptămâna viitoare o ordonanţă de urgenţă.


 

Sursa

18 February 2010