Fondul de Garantare a finalizat procesul de alocare a celor 700 milioane euro destinati programului Prima Casa in 2010. Alocarea nu a tinut cont de rezultatele obtinute anul trecut, ci s-a facut strict in functie de valorile solicitate de fiecare banca in parte. Carpatica si RIB au ridicat numarul bancilor participante la 21.

Bancile care au dorit sa participe in 2010 la programul Prima Casa si-au trimis propriile solicitari de plafoane catre Fondul de Garantare pana pe 2 martie.

Valoarea totala a solicitarilor primite de Fond a urcat la aproximativ 1,3 miliarde euro, cu mult peste plafonul disponibil de 700 milioane.

In consecinta, Fondul de Garantare a aplicat formula proratei si a alocat pentru fiecare banca un plafon proportional cu cat a cerut. In consecinta, fiecare banca a primit aproximativ jumatate din cat a solicitat.

Si anul trecut s-a inregistrat aceeasi situatie. La un buget de 1 miliard de euro, garantiile cerute initial de banci au fost de 1,4 miliarde euro. In final, s- au utilizat in sapte luni doar 600 milioane euro. Si la debutul programului impartirea plafoanelor s-a realizat prin prisma aceluiasi mecanism, iar fiecare banca a obtinut aproximativ 70% din cat a solicitat.

La momentul respectiv nu exista insa un istoric al activitatii. Fondul de Garantare a dispus insa ulterior de doua realocari, in functei de rezultatele fiecarei banci participante.BCR si BRD au primit cele mai mari alocari

BCR si BRD conduc in topul alocarilor din 2010 cu 215,6 respectiv 161,7 milioane euro. Raportat la totalul fondurilor, BCR a primit 30% din bugetul programului, iar BRD - 23%. Daca tinem cont de rezultatele primei etape a programului, putem spune ca cele doua banci au primit mai putin decat meritau. In prima etapa, BCR a acordat 48% din totalul creditelor, iar BRD - 33%.


Sursa

5 March 2010