Cei interesaţi de achiziţia unei locuinţe prin programul Prima Casă pot răsufla uşuraţi. Executivul a decis continuarea programului şi în 2011. Plafonul garantat nu este însă prea generos, 200 de milioane euro, dar acesta ar putea fi majorat la mijlocul anului. În ce priveşte condiţiile de derulare a programului acestea au fost uşor modificate.

16105-prima-casa.jpg"La sfârşitul primelor şase luni vom face o evaluare a acestui program şi dacă va fi nevoie de completări suplimentare vom decide în luna iulie. Până atunci programul merge mai departe în aceeaşi formă", a spus primul-ministru Emil Boc arătând că plafoanele de garantare rămân neschimbate, adică 75.000 euro pentru construirea unei case, 70.000 euro pentru achiziţionarea unei locuinţe noi şi 60.000 euro pentru cumpărarea uneia vechi.

Modificări aduse programului Prima Casă

Banca pune gaj pe conturile împrumutatului

Una dintre cele mai importante modificări aduse programului Prima Casă stabileşte că beneficiarii creditelor trebuie să-şi pun conturile gaj în favoarea băncii. Asta înseamnă că împrumutatul dă în scris băncii că poate lua bani din contul său de salariu, în cazul în care nu îşi mai poate achita datoriile. Dar pentru acest lucru e nevoie ca o instanţă să permite băncii poprirea ratelor din contul respectiv. Mai simplu spus banca are prioritate faţă de alţi creditori în situaţia în care s-ar începe executarea silită a persoanei în cauză.

Ce se întâmplă dacă soţii divorţează

Dacă locuinţa a fost achiziţionată de doi beneficiari şi unul dintre ei renunţă din diferite motive, cum ar fi spre exemplu divorţul, legea permite unuia preluarea în proprietate exclusivă a casei. Acest lucru se poate realiza prin cedarea de către unul dintre coplătitori a creditului şi a locuinţei în favoarea celuilalt.

Asocierea a şapte beneficiari pentru construcţia unui imobil, eliminată

Pentru a impulsiona construcţia de locuinţe noi membrii Executivului au decis că nu mai este nevoie de minimum şapte beneficiari pentru construcţia unui imobil. Potrivit noului act normativ e suficient să fie numai doi. În schimb, va trebui desemnat un reprezentant dintre asociaţi care să se ocupe de obţinerea autorizaţiei de construire. Aceeaşi persoană se va ocupa şi de relaţia cu finanţatorul. rămână cel puţin doi.

Posibilitatea modificării valutei creditului

Totodată, pentru a se evita trecerea la restanţă a creditelor, noile reglementări aduse programului Prima Casă stabileşte că împrumutatul poate solicita băncii modificarea valutei în care este luat creditul, precum şi reeşalonarea sau rescadenţarea împrumutului.

Locuinţele ANL pot fi cumpărate fără antecontract

În cazul beneficiarilor de locuinţe construite prin programele ANL care doresc să le achiziţioneze prin Prima Casă, în locul antecontractului de vânzare-cumpărare, aceştia vor prezenta finanţatorilor documentele specifice programelor ANL.

Nici pentru casele scoase la licitaţie de ANAF nu e nevoie de antecontract

În situaţia cumpărării de locuinţe scoase la licitaţie de către ANAF în cadrul executării silite, pentru recuperarea valorii de executare a garanţiilor, beneficiarii vor prezenta finanţatorilor în locul antecontractului de vânzare-cumpărare documentele specifice procesului de licitaţie.



20 January 2011