Circa 72.000 de români au luat credite pentru achiziţia de locuinţe prin programul "Prima casă" în ultimii trei ani, valoarea totală a finanţărilor acordate de bănci depăşind 2,8 mld. euro, acestea susţinând însă în mare măsură tranzacţi­ile cu apartamente vechi, potrivit datelor de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

26316-prima-casa-om.jpg"Prima casă" a susţinut vânzările de credite ipotecare ale băncilor în perioada de criză şi le-a permis acestora să-şi rotunjească veniturile din dobânzi asumându-şi riscuri minime, iar pe de altă parte a împiedicat scăderea mai rapidă a preţurilor pe piaţa imobiliară şi a forţat cumpărătorii să scoată mai mulţi bani din buzunar.

Avantajul pentru clienţi a fost avansul de 5% din valoarea locuinţei adusă în garanţie, dar pe de altă parte aceasta înseamnă o sumă împrumutată mai mare şi implicit venituri mai mari din dobânzi pentru bănci.

Cererile pentru "Prima casă" au crescut în ultimele luni pe fondul zvonurilor privind epuizarea garanţiilor acordate de stat.

 

Sursa

11 September 2012