Dezvoltatorii imobiliari sunt încrezători că programul guvernamental "Prima Casă" va avea influenţe pozitive şi asupra segmentului comercial şi de birouri al pieţei imobiliare.

“Prima Casă” ar putea genera investiţii noi în birouri şi spaţii comercialeDacă o să fie aplicat conform planului şi dacă va avea un ritm alert, cel târziu la jumătatea anului viitor, vom vedea noi investiţii în real estate, susţin oficialii companiilor din industrie, chestionaţi de Business Standard.

"Cred că programul «Prima Casă» va debloca mare parte din starea de stagnare ce planează asupra pieţei, pentru că sunt implicate în acest proces atât firme de construcţii, cât şi investitori.

Când investitorii vor vedea că sunt semne de dezgheţare, vor fi mai încrezători şi în celelalte segmente ale pieţei imobiliare. Nu văd un deblocaj real mai devreme de un an şi jumătate", a declarat Shay Mor, development director al fondului de investiţii Centerra Capital Partners, proprietarii fostei platforme industriale Tractorul din Braşov.

Guvernul a adoptat ieri modificările legislative necesare ce vor permite dezvoltatorilor imobiliari care au construit locuinţe pe credite ipotecare să poată intra în programul "Prima Casă".

"Îţi poţi construi o casă de la zero, beneficiind de o garanţie guvernamentală de 60.000 euro. Poţi să-ţi cumperi o casă la roşu, nefinalizată, şi să primeşti o garanţie de la stat de 60.000 euro sau poţi să-ţi cumperi o locuinţă finalizată, fie ipotecată, fie neipotecată de către constructor, astfel încât să intri în posesia acesteia", a explicat şeful Executivului, Emil Boc.

Premierul a arătat că neconcordanţele invocate de către bănci, care au apărut pe parcursul procedurilor, au fost rezolvate prin modificările legislative adoptate miercuri de Guvern.

"Într-adevăr, se vor genera lichidităţi. Chiar şi cei care vor cumpăra apartamente vechi vor debloca nişte bani pentru un apartament nou, dacă persoana care vinde vrea să se mute într-unul nou.

La nivel teoretic, programul ar trebui să funcţioneze, însă nu sunt sigur că va debloca şi celelalte segmente ale pieţei. Nu cred că există o legătură directă între segmentele pieţei imobiliare, în afară de economia reală", a menţionat Alejandro Solano, directorul general al Hercesa România.

Potrivit acestuia, e prea devreme pentru a vedea rezultatele concrete ale programului, deoarece nu toate băncile s-au raliat şi, totodată, pentru că programul este limitat atât de preţ, cât şi de faptul că se adresează şi apartamentelor vechi.

 

Sursa

27 July 2009