Băncile au redus dobânzile la jumătate la creditele din Programul Prima Casă, lăsând cu gura căscată clienţii cărora le-au dat împrumuturi la costuri de 2 ori mai mari până acum.

Prima Casă: băncile oferă condiţii care-i sfidează pe vechii clienţiScăderea subită a dobânzilor se datorează doar într-o mică măsură garanţiei de stat, arată o analiză www.conso.ro. Costurile au coborât în principal pentru că băncile au acceptat profituri mai mici.

Programul Prima Casă reprezintă pentru mulţi dintre clienţii vechi ai băncilor un motiv major de nemulţumire.

Cei care şi-au luat credite ipotecare în trecut nu numai că îşi văd casele mult devalorizate faţă de preţurile la care le-au achiziţionat cu 1-2 ani în urmă, dar şi ratele la credite par acum gigantice comparativ cu un împrumut acordat în cadrul Programului Prima Casă.

Pe scurt, dacă se înscriu în Prima Casă, DAE se situează la aproape 5%. În schimb, creditele ipotecare standard au un cost dublu, DAE fiind de 9,6%, potrivit ultimelor date publicate de BNR. Cum s-a ajuns la această diferenţă enormă şi de ce un client care nu se califică în Programul Prima Casă trebuie să plătească costuri de 2 ori mai mari?

Garanţia de stat nu justifică scăderea dobânzilor

Motivul principal invocat de bancheri este că, în cadrul Programului Prima Casă, riscul asumat de bancă este zero. Aşadar, este firesc ca băncile să practice dobânzi mai mici. Diferenţa este însă mult prea mare pentru a fi justificată doar prin riscul de credit, explică specialistul www.conso.ro.

Pe 16 iunie 2009, ministrul de Finanţe Gheorghe Pogea declara că "dintr-o analiză făcută cu experţii BNR, incidentele de plată, de exemplu, în domeniul creditelor imobiliare la nivelul anului 2008 au fost în jur de 0,2%, foarte scăzute".

Sursa

14 July 2009