La mai bine de o lună de la startul programului guvernamental „Prima Casă 2", au fost publicate şi normele privind construcţia de locuinţe prin asocierea a minimum şapte persoane fizice.

Gândită ca o măsură de sti­mulare a construcţiilor noi, noua prevedere a programului „Prima Casă 2" nu pare a avea efectul scontat, din perspectiva dezvoltatorilor imobiliari şi a constructorilor de locuinţe chestionaţi de Capital. Totuşi, realizarea de construcţii în asociere poate fi atrăgătoare pentru dezvoltatorii mici, care au în plan începerea unui proiect nou de locuinţe, deoarece un reprezentant al companiei, pe numele căruia se trece terenul necesar construcţiei, poate reprezenta o asociaţie de persoane interesate de achiziţia unui apartament în cadrul ansamblului ce urmează a fi dezvoltat.
Dacă dezvoltatorii tot fac eforturi pentru a oferi discounturi şi reduceri de preţ de zeci de procente, nu văd de ce nu ar face un efort şi în constituirea unor astfel de asociaţii între potenţialii cumpărători din proiect. Practic, e o muncă de intermediere. Cred că acest model poate funcţiona în cazul ansamblurilor care dispun de unităţi cu şase-şapte apartamente, unde asociaţia formată pentru obţinerea creditului să se constituie ulterior într-o asociaţie de proprietari. În cazul ansamblurilor mari, e mult mai greu, pentru că ar trebui să îi pui pe toţi pe acelaşi palier", a declarat Cristian Tudor, director în cadrul grupului Comnord, controlat de omul de afaceri Sorin Creţeanu.

Complicaţii juridice

Potrivit noilor norme, în baza contractului de garantare, asupra terenului pe care urmează să se construiască locuinţa prin asociaţii fără personalitate juridică se instituite următoarele sarcini: un drept de ipotecă  de rangul I în favoarea statului şi unul de rangul II în favoarea băncii, pe toată durata garanţiei. Legea interzice înstrăinarea locuinţei şi a terenului, cu excepţia cotei-părţi de teren aferente fiecărei locuinţe construite către oricare dintre membrii asociaţiei, pe o perioadă de cinci ani.

Interes scăzut pentru case în construcţie

Dan Ioan Popp, preşedintele dezvoltatorului imobiliar Impact, consideră că normele sunt prea complicate, motiv pentru care băncile s-ar putea să evite implicarea în asemenea scheme financiare. „Este o idee interesantă. Un serviciu uşor de realizat, însă aceste formaţii vor fi în formă de piramidă. Grupurile mari, de exemplu de 70 de persoane, vor fi puţine şi în vârful piramidei, iar cele de minimum şapte persoane, mai multe şi la bază. Oricum, aceste entităţi vor putea fi numărate pe 2-3 mâini, cel puţin anul acesta. Este un procedeu complicat, din cauza inerţiei românilor şi, cel mai important, pentru că băncile nu se implică în scheme complicate. Dacă dezvoltatorii vor fi interesaţi, băncile vor fi mai sceptice, cel puţin la nivel tehnic", a menţionat Popp. El susţine că această măsură nu va atinge efectul scontat decât pe termen lung.

 

 

Sursa

27 April 2010