Bugetul alocat garantării oricărui tip de locuințe se mărește la 710 milioane lei, după ce Guvernul a aprobat realocarea sumelor destinate inițial pentru locuințele ANL. Reprezentanții FNGCIMM estimează că această veste va face să crească numărul solicitărilor, dar consideră că banii sunt suficienți pentru a acoperi toate cererile până la sfârșitul anului 2014.

35173-prima_casa.jpgÎn urmă cu câteva zile, Guvernul a aprobat Hotărârea pentru completarea art.3 din anexa nr.1 a HG 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casă". După publicarea acesteia în Monitorul Oficial, sumele neutilizate din plafonul de 500 milioane lei destinat inițial achiziției de locuințe construite de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) vor putea fi utilizate ca plafon general de garantare pentru achiziționarea tuturor tipurilor de locuințe.

Actualul nivel al cererii și estimările instituțiilor bancare indică faptul că bugetul total neutilizat de circa 710 milioane lei (ce include și plafonul realocat) va fi suficient pentru aprobarea tuturor solicitărilor până la sfârșitul anului 2014, potrivit reprezentanților FNGCIMM.

„În perioada imediat următoare, numărul de solicitări depuse de beneficiarii programului Prima Casă va atinge un vârf, generat de realocarea sumelor destinate inițial pentru locuințele ANL. În acest sens, au fost luate toate măsurile organizatorice pentru mobilizarea structurilor operaționale implicate în aprobarea garanțiilor. Îi asigurăm pe clienții noștri că nu vor fi probleme în procesarea solicitărilor pe care le vom primi în această perioadă pentru a ne încadra în continuare în termenul de maxim patru zile lucrătoare de acordare a garanțiilor, de la data depunerii dosarelor complete și  corect întocmite”, declară Silvia Ciornei, președinte-director general FNGCIMM.

  • Circa 17.400 români și-au cumpărat o locuință în 2014, cu ajutorul programului „Prima Casă”
  • Valoarea medie a finanțării a fost de aproape 36.400 euro (160.000 lei)
  • Finanțările accesate în această perioadă au depășit 636 milioane euro (2,8 miliarde lei)

„Suntem, totodată, bucuroși să anunțăm că, prin consolidarea din ultima vreme, petrecută în instituția noastră, pregătim o serie de produse noi, sperăm atractive, pentru principalii noștri clienți, IMM-urile”, mai adaugă reprezentantul FNGCIMM. 

ARTICOLE RECOMANDATE:

25 September 2014