Doar sase dosare de creditare prin acest program erau finalizate saptamana trecuta

Prima Casa... de melcBancile nu se grabesc sa semneze conventiile cu Guvernul in cazul programului Prima Casa, iar cele care l-au semnat nu prea incheie contracte.

La sfarsitul saptamanii trecute, la Fondul de Garantare ajunsesera doar sase dosare pentru aprobare.

Chiar daca exista o cerere mare din partea populatiei, cel mai probabil programul va demara, efectiv, luna viitoare.Declaratiile optimiste ale reprezentantilor Guvernului de la lansarea programului Prima Casa nu se adeveresc.

Doar sase banci au anuntat semnarea conventiei, iar numarul de dosare trimise spre aprobare la Fondul National de Garanatre a ajuns tot la sase.

"La noi ajung dosarele pregatite de la banca. Bancile care au semnat conventiile cu noi stiu ce cereri au. Dar am informatii de la oamenii mei din teritoriu ca sunt destul de multe comenzi la Oradea, Cluj sau Suceava. Saptamana viitoare (n.r. - aceasta) vor veni mai multe si la noi. Acum sunt sase cereri depuse la noi", ne-a declarat Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM.

Practic, bancherii nu se grabesc sa faca noi pasi in cadrul acestui program, din cauza neclaritatilor. "Bancile sunt atente, pentru ca isi asuma responsabilitatea pe 30 de ani. Si chiar si cele care au semnat trebuie sa-si faca procedurile interne", spune Saramet, precizand faptul ca "daca unui bancher i se pare ca o virgula nu este bine pusa vine si intreaba.

Dupa ce intreaba se duce si raporteaza la presedinte si spune unde a convenit sa puna virgula. Nu-i putem presa pe bancheri sa semneze asa, cand vrem noi". De cealalta parte, bancile acuza o serie de deficiente la nivelul comunicarii si chiar incalcari ale normelor de creditare.

"Noi am participat la o ofertare si nu am primit un raspuns, o scrisoare prin care sa fim informati oficial ca am fost acceptati in program", spune Adrian Chichita, directorul general adjunct al OTP Bank Romania.Guvernul s-a grabit, insa, cu programul intrucat asupra lui planau o serie de incertitudini, iar o demarare intarziata i-ar fi "sifonat" imaginea.

Asa se face ca nici nu s-a mai asteptat armonizarea legislatiei cu cea din domeniul creditarii. "Conform regulamentului BNR, avansul minim care trebuie platit la un credit este mai mare de 5%. Daca dau un credit cu avans de 5% incalc regulamentul BNR. Nu stiu daca BNR va modifica maine sau peste o saptamana regulamentul", spune Adrian Chichita.

Sursa

13 July 2009