Deşi scopul declarat al programului guvernamental Prima Casă este de stimulare economică, prin deblocarea pieţei imobiliare, respectiv încurajarea domeniului construcţiilor, precum şi de sprijinire a persoanelor fără o casă în proprietate, lucrurile stau altfel în realitate, susţin unii brokeri de credite şi reprezentanţi ai unor agenţii imobiliare.

Prima Casă e cam şubredăAceştia arată că, deşi avantajele nete ale programului Prima Casă sunt avansul şi dobânda reduse în comparaţie cu un credit ipotecar clasic, există multe neajunsuri care pot compromite serios reuşita acestui program.

 În primul rând, pentru că vor apărea pe piaţă produse care vor concura Prima Casă, au declarat recent, în cadrul unui semniar, reprezentanţii brokerului de credite Credit Zone şi cei ai unei agenţiei imobiliare.

 ING a făcut deja acest pas, prin retragerea din programul guvernamental şi promisiunea de a lansa cât mai curând un produs similar. Astfel, este posibil ca, peste şase luni, un credit Prima Casă să nu fi fost cea mai fericită alegere în comparaţie cu un credit ipotecar clasic, spun reprezentanţii brokerului de credite.

Aici trebuie menţionat că o casă achiziţionată prin acest program nu poate fi vândută timp de cinci ani, interdicţie care nu se regăseşte în cazul unui credit ipotecar clasic. Dintr-o analiză realizată de Credit Zone reiese că există o diferenţă de aproximativ 100 de euro la rata lunară între un credit ipotecar clasic şi unul acordat prin programul Prima Casă. Diferenţa, în favoarea creditului prin Prima Casă, poate fi un avantaj competitiv semnificativ, însă nu trebuie omisă interdicţia de a avea în posesie alte proprietăţi şi de a fi contractat alte credite ipotecare.

"Oricum, dobânzile vor scădea, pentru că Uniunea Europeană le va cere băncilor cu filiale în diferite ţări să-şi alinieze costurile", a menţionat reprezentantul agenţiei imobiliare.

În Austria, de pildă, grupul bancar Erste (acţionarul majoritar al BCR) aplică dobânzi diferite faţă de BCR în România, situaţie similară şi pentru Raiffeisen, care, în Bulgaria promovează cu totul alte costuri de creditare, faţă de ţara noastră. De asemenea, există şanse ca Euribor să crească din nou peste un an, ridicând astfel costurile creditării, spune acesta. "Euribor poate să ajungă din nou la un nivel de 4,5%, cum era anul trecut. Probabil acest lucru se va întâmpla peste un an", a afirmat domnia sa.

Cât despre avansul plătit de potenţialii beneficiari ai unui credit Prima Casă către vânzătorii de imobile, există o mare problemă, întrucât acesta poate fi pierdut dacă banca sau Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) respinge dosarul solicitantului.

Reprezentantul Prezident ne-a declarat că niciun vânzător nu va da unui posibil cumpărător al imobilului său actelele în original cerute de bancă, fără plata avansului. Şi asta pentru că un aşa-zis cumpărător se poate transforma în vânzător, prin falsificarea actelor. Agentul imobiliar ne-a spus: "Am avut o situaţie în care o persoană care voia să dea spre închiriere un apartament, dar nu era proprietarul lui, ci mama, care la rândul ei avea procură de la o prietenă, adevăratul proprietar, iar procura era de negăsit. La fel ne putem trezi cu astfel de situaţii şi în cazul apartamentelor scoase spre vânzare, în care copiii pot face rost de documentele casei sau, mai grav, acestea pot fi chiar falsificate".

O soluţie ar fi ca vânzătorii de apartamente să returneze avansul, în cazul în care banca sau FNGCIMM nu aprobă creditul cumpărătorului, însă tot ce au obţinut cei de la Prezident pentru clienţii agenţiei este promisiunea din partea proprietarilor de imobile de returnare a unei părţi din avans. "Noi am reuşit să negociem cu vânzătorii de apartamente să-i despăgubească pe clienţii care au de plătit un avans de 2.000-3.000 de euro cu suma de 1.000 de euro pentru timpul pierdut, în cazul în care dosarul este respins". În această situaţie, domnia sa ne-a declarat că nu este nicio şasă ca vânzătorii să returneze în întregime avansul, pentru că "nu sunt de acord să stea două luni blocaţi cu apartamentul, între timp să piardă 20 de posibili cumpărători, iar apoi să o ia de la capăt".

În cazul în care dosarul solicitantului de credit este respins de bancă sau FNGCIMM, atât avansul, cât şi taxa notarială de 100-150 de lei pentru întocmirea actelor sunt pierdute.

"Dacă programul Prima Casă eşuează, suntem cu toţii într-un mare impas. Şi aici mă refer la agenţii imobiliare, bănci, oameni care solicită un credit. În prezent, niciun reprezentant al Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare nu a îndrăznit să deshidă acest subiect, doar noi, pe la colţuri, mai atragem atenţia", spune consultantul imobiliar.

Potrivit reprezentantului Prezident, "poţi să te încadrezi cu salariul pentru Prima Casă, poţi să ai semnat ante-contractul cu vânzătorul, poţi avea banii pentru cele trei rate colaterale care trebuie depuse la bancă, însă tot există posibilitatea ca banca să nu-ţi acorde creditul". Aici trebuie luate în calcul posibilitatea scăderii salariilor şi domeniul de activitate al solicitantului, de care ţin cont băncile, a adăugat reprezentantul agentiei imobiliare.

Un alt risc pe care trebuie să şi-l asume cei care doresc un credit prin Prima Casă este cel al subevaluării preţului apartamentului de către bănci sau FNGCIMM. Astfel, cumpărătorul plăteşte un avans de 5% calculat la preţul apartamentului impus de vânzator, şi poate constata apoi că banca sau FNGCIMM îi aprobă un credit pentru o sumă mai mică, rezultată din evaluarea imobilului, atrage atenţia agentul imobiliar.

Sursa

4 August 2009